Laupäeval on Toompeal Balti keti mälestusüritus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toompea loss.
Toompea loss. Foto: Elmo Riig / Sakala

Laupäeval toimuvad Toompeal Balti keti 20. aastapäevale pühendatud üritused.

Kell 9 algab Kuberneri aias vabadustule läitmise tseremoonia ja Balti Assamblee medalite kätteandmine.

Kõnega esinevad Riigikogu esimees Ene Ergma, Tallinna linnapea Edgar Savisaar, Tallinna linnaarhiivi direktor, ajaloolane Küllo Arjakas ning Heinz Valk.

Silmapaistva panuse eest Balti keti algatamisel ja korraldamisel autasustab Balti Assamblee 21 inimest, nende hulgas on kommünikee allkirjastajad Eestist Küllo Arjakas, Arvo Junti, Edgar Savisaar, Mart Tarmak ja Rein Veidemann.

Assamblee tänab oma medaliga ka neid, kes andsid oma panuse Balti ühtsuse tugevdamiseks ja arendamiseks ning toetasid Balti koostööd, aidates igati kaasa Balti keti korraldamisele ja õnnestumisele.

20 aastat tagasi ühendasid Eesti, Läti ja Leedu kaks miljonit inimest oma käed ja hinged ning moodustasid vabaduse tee Tallinnast Vilniusse.

Assamblee taaselustab seda mälestust, kandes Balti keti 20. aastapäeva tähistades Toompeal süüdatud vabadustuld 22.-23. augustil läbi kolme Balti riigi. Oma teel annab assamblee üle ka arvukalt tänukirju kohalikele organisaatoritele maakondades, kust Balti kett toona läbi kulges. Eestis peatutakse Raplas, Türil ja Viljandis.

Tänavu augusti alguseks sai teatavaks, et UNESCO kandis Balti keti maailma mälu registrisse, mis koondab unikaalseid dokumente teostest või sündmustest, mis olulisel määral on mõjutanud maailma. Praegu on selles registris vaid 93 kannet.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles