«Reamees Ryani päästmine» valiti parimaks sõjafilmiks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Filmi «Reamees Ryani päästmine» reklaamplakat
Filmi «Reamees Ryani päästmine» reklaamplakat Foto: Wikipedia.org

Filmifännide seas tehtud küsitluse kohaselt on parim sõjafilm «Reamees Ryani päästmine» (Saving Private Ryan).

Režissöör Steven Spielbergi film räägib Normanida dessandi esimestest päevadest, kirjutab The Telegraph.

Selles 1998. aastal valminud filmis mängivad peaosi Tom Hanks ja Matt Damon. See film sai 21 protsenti vastanute häältest.

Teisele kohale paigutus Steve McQueeniga peaosas linateos «Suur põgenemine» (The Great Escape). See 1963. aasta film sai 11 protsenti häältest.

Kolmanda koha sai Steven Spielbergi holokausti teemaline ja tõsielusündmustel põhinev film «Schindleri nimekiri» (Schindler`s List). See linateos sai üheksa protsenti häältest.

Neljas oli Francis Ford Coppola Vietnami-teemaline «Tänapäeva apokalüpsis» (Apocalypse Now), mis põhineb Josef Conradi romaanil «Heart of Darkness».

Viienda ja kuuenda koha haarasid samuti Vietnami sõja filmid - Stanley Kubricku linateos «Full Metal Jacket» ja Oliver Stone`i «Platoon».

Seitsmendaks paigutatud linateos «Braveheart» läheb ajaloos veidi tagasi. Selles mängis 13. sajandi šoti vabadusvõitlejat William Wallace`it Mel Gibson.

Sellele järgneb kaheksandana tänapäeva sõjapidamist kajastav «Black Hawk Down». Josh Hartnertti ja Ewan McGregoriga peaosades film käsitleb USA sõdurite kogemusi Somaalias.

Selles nimekirjas on üheksandal kohal ainus mitte inglise keelne film – Wolfgang Petersoni allaveelaevalugu «Das Boot».

Viimane ja kümnes oli aga «Hirvekütt» ( The Deer Hunter), mis räägib kolme ameerika töölisklassi hulgast pärit mehe kogemustest Vietnami sõjas. Selles 1973. aasta filmis mängib peaosa Rober De Niro.

Parimate sõjafilmide küsitlus tehti seoses Quentin Tarantino uue linateose «Inglorious Basterds» vaatajate ette jõudmisega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles