Vana-Egiptuse vaaraode hauakambrid on hävimisohus?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tutanhamoni hauakamber Kuningate orus
Tutanhamoni hauakamber Kuningate orus Foto: AP / Scanpix

Egiptuse antiigiamet hoiatas, et  kuulsas Kuningate orus asuvad hauakambrid võivad suure turistidevoolu tõttu 150 – 500 aastaga hävida.

Egiptuse peaarheoloogi Zahi Hawassi sõnul on turistide tõttu hauakambritesse tekkinud niiskus ja hallitusseened need, mis tuhandeid aastaid vastu pidanud ehitistele saatuslikuks võivad saada, kirjutab AFP.

«Nii Kuningate kui ka kõrval oleva Kuningannade orus asuvad matmispaigad on populaarsed turismiobjektid. Kuid just suur turistidevool võib need inimkonna ühed tähelepanuväärsemad mälestusmärgid hävitada. Hävinevad nii värvid kui ka graveeringud,» selgitas Hawass.

Hawassi sõnul on niiskus ja hallitusseened juba palju kahju teinud ning kui turistidevool jätkub, siis erinevad objektid võivad kaduda 150 – 500 aasta jooksul.

Kuningate ja Kuningannade orus on Vana-Egiptuse valitsejate nekropol. Seal asuvad ka näiteks poiss-vaarao Tutanhamoni ja kuninganna Nofretete hauad.

Egiptuse antiigiamet püüab haudu  igal moel kaitsta, pannes neisse korraliku ventilatsiooni ning piirates turistide arvu. Osa haudu ongi juba külastajatele suletud.

«Osa haudu on juba suletud ja osa sulgemist kaalutakse. Suletud hauakambrite asemele luuakse koopiad. Sellised hauakambrid on näiteks Tutanhamoni, Nofretete ja Seti I hauakambrid,» selgitas Hawass.

Ta jätkas, et ekspertide meeskond uuris hauakambreid lasertehnoloogia abil, et neist võimalikult täpsed koopiad saaks ehitada. Koopiad rajatakse Kuningate oru lähistele.

Vaarao Tutanhamoni hauakambri leidmine briti arheoloogi Howard Carteri poolt 1922. aastal tekitas sensatsiooni.

Tutanhamon oli mitmest osast koosnenud sarkofaagis ning tema nägu kattis kullast mask, millel oli suur hulk vääriskive.

18. dünastia vaarao Tutanhamon valitses 1333 – 1324 eKr ning suri müstilistel põhjustel 19-aastasena.

Tema surma tegelikku põhjust ei ole siiani kindlaks tehtud. Arvatakse, et ta mõrvati, mürgitati või ta suri gangreeni tõttu.

Hawassi kinnitusel ei ole teada ka tema täpne päritolu. Tutanhamoni isa arvatakse olevat vaarao Ehnatoni ja ema Nofretete või siis tema amm Maya.

Nofretete, keda peetakse siiani ilu etaloniks, arvatakse olevat vaarao Ehnatoni abikaasa. See vaarao läks ajalukku ühe jumala, päikesejumala Atoni, kummardamise kehtestamisega.

Seti I oli 19. dünastia vaarao, keda tuntakse eelkõige tema sõjapidamise tõttu. Selle vaarao haud avastati alles hiljuti ja seal olevad saladused ootavad lahendamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles