Mitu üritust meenutab Balti ketti

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

23. augustil 1989 ulatasid lätlased, leedulased ja eestlased üksteisele käed, moodustades 600 kilomeetri pikkuse keti, et näidata kolme riigi vabaduspüüdlust.


20 aastat hiljem on Balti riigid juba vabad, kuid soovivad meenutada seda tunnet, mis endiselt ihule külmavärinad toob. Nii korraldatakse sel nädalavahetusel mitu Balti keti meenutamise üritust.



Pärnu inimestele on kõige mugavam osaleda suhtlusportaalist Orkut alguse saanud ketis, kuna just see kulgeb Tallinnast piki Via Balticat Vilniuse poole. “Pühapäeval kell 12 võiksid inimesed Raekoja platsist kogunema hakata ja kõik pealtvaatajad kaasa haarata,” rääkis “The Baltic Way 2009” korraldaja Kristjan Kask.



“The Baltic Way” taga pole suurt korraldustiimi, mistõttu tuleb lootma jääda Eesti inimeste agarusele. “See päev peaks olema meenutus sellest, mis oli. Kui tuleb palju inimesi ja kett venib pikaks, oleks väga tore,” seletas Kask, et kett peab olema inimeste vaba tahe.



Balti keti marsruut on ligikaudne. Kase sõnutsi ei pea keegi seda järgima, ketile võib teha lisaharusid. Raske uskuda, et kett tuleb just selline nagu 20 aastat tagasi, kuid imesid sünnib iga päev. “Miks mitte 23ndal!” oli Kask optimistlik.



Laupäeval kell 13 saadab president Toomas Hendrik Ilves Tallinna vabadusmonumendi juurest teele Eesti orienteerumisliidu liikmesklubide jooksjad. Teekond on jagatud kilomeetriteks ja kõik soovijad saavad enda valitud kilomeetri kaasa joosta, soovi korral rohkem.



Laupäeva õhtul alustatakse jooksu Vilniusestki ja baltimaalased kohtuvad Riias pühapäeval kella 20 ajal.



Jooksule saab registreeruda internetilehel www.baltikett20.ee, kus praeguseks on end kirja pannud juba 7581 osalejat kolmest Balti riigist.



Kui teil seisab garaažis kaherattaline sõber, võite osa võtta üritusest “Baltic Chain Run 2009”. Laupäeva hommikul kella üheksast kogunetakse Toompeale, kust riigikogu esimees Ene Ergma annab juhtkolonnile kaasa Pika Hermanni tornis lehvinud riigilipu.



Kes Tallinna ei jõua, võib tsiklisõitjatega liituda nii Käru kui Lilli liitumispunktis.



Samal ajal alustavad Vilniusest teekonda Leedu mootorratturid. Kohtumispaigas Siguldas ootab rattureid kontsert paljude esinejatega ja ühislaulmine. Osalemistasu 150 krooni sisaldab õhtust programmi, tasuta telkimist ja valvega tsikliparklat kohtumispaigas, infolehte sõidu marsruudi ning ajakavaga, ürituse logoga kleepsu ja rinnamärki.



Kes Pärnust välja minna ei viitsi, saab reede pärastlõunal näha Vana-Pärnu aasale maandunud motovarje, mille lend kannab nime ”Baltic Chain in the Air 2009”. Balti keti 20. aastapäevale ühendatud ühislend algab 17. augustil Leedust ja lõpeb 23. augustil Eestis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles