Teadlased: «frogamander» ühendab konni ja salamandreid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstniku nägemus Gerobatrachus hottonist ehk 290 miljoni aasta vanusest «frogamandrist»
Kunstniku nägemus Gerobatrachus hottonist ehk 290 miljoni aasta vanusest «frogamandrist» Foto: HO/REUTERS

USA paleontoloogid uurisid 1995. aastal leitud fossiili ja tegid kindlaks, et see kuulub konni ja salamandreid ühendavale liigile.

Teadlaste kinnitusel aitab 290 miljoni aasta vanune fossiil heita uut valgust nende kahe liigi kujunemisele, kirjutab ajakiri Nature.

Konnade ja salamandrite vahelise liigi teaduslik nimetus on Gerobatrachus hottoni ehk vanim konn. Teadlased ristisid leiu ka inglisekeelse hüüdnimega «frogamander» (frog – konn, salamander).

«Seni on konnade ja salamandrite ühendava lüli suhtes vähe informatsiooni, sest fossiilileiud peaaegu puuduvad. Gerobatrachus hottoni sobib täpselt sinna, kus nende kahe liigi ühise esivanema ja teineteisest eraldumise suhtes valged laigud olid,» selgitas paleontoloog Jason Anderson.

Gerobatrachusel on näha nii konnale kui ka salamandrile omaseid kehaosi.

«Fossiilileid lubab oletada, et tänapäeva kahepaiksed arenesid kahe grupina, nii konnad kui ka salamandrid on suguluses eelajaloolise kahepaikse temnospondyliga, kes meenutas oma välimuselt ussi. Konnad ja salamandrid on eraldunud ühest harust,» selgitas Anderson.

Gerobatrachus hottoni leidsid 1995. aastal Smithsonian Institutioni teadlased, kelle hulgas oli ka Nicolas Hotton. Just tema järgi saigi leid nime.

Andersoni meeskond jätkas leiu uurimist ja eemaldas fossiili ümbert kivikihid.

«See fossiil on peaaegu täiuslik. See isend suri selili olles ja ta jäsemed olid kehale asetatud,» lisas teadlane.

Andersoni kinnitusel on see fossiilileid kindel tõend konnade ja salamandrite suguluse kohta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles