USA ja Brasiilia plaanisid 1971. aastal Tšiilis riigipööret

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Augusto Pinochet
Augusto Pinochet Foto: AFP / Scanpix

USAs avalikustati dokumendid, mille kohaselt USA president Richard Nixon plaanis koos oma Brasiilia kolleegi Emilio Mediciga 1971. aastal Tšiilis riigipöörde korraldada.

Tšiilis demokraatlikult valitud vasakpoolsete vaadetega president Salvador Allende kaotas võimu 1973. aastal USA tegevuse tagajärjel, kirjutab CNN.

Tema asemele tõusis diktaator Augusto Pinochet, kes läks ajalukku lugematute julmustega.

Medici ja Nixon pidasid läbirääkimisi, milles Medici tegi ettepaneku toetada riigipöördes Tšiili armeed.

Nelja silma all toimunud jutuajamised leidsid aset 1971. aastal, kui Brasiilia riigijuht oli USAs visiidil.

Nixon soovis, et USA ja Brasiilia viiksid nimetatud plaani ellu.

Ka oli kahel riigijuhul plaanis luua salajane kommunikatsioonikanal, milles liikunud informatsiooni ei oleks ametlikult säilitatud.

Nüüd avalikustatud informatsioon siiski ei kinnita kindlalt, et Brasiilia juht oleks USAd Tšiili küsimuses täielikult toetanud.

USA sekkus Tšiili siseasjadesse alates 1950. aastatest ning eriti tegi seda president Allende valitsusajal.  USA sekkumise tagajärjel oligi Tšiili lõpuks kaoses. Seda kasutas ära Augusto Pinochet, kes kukutas 1973. aastal loosungi all «Mina või kaos» senise presidendi Allende võimult.

Presidendiks sai elukutseline sõjaväelane Pinochet, kes hakkas valitsema väga karmi režiimi abil. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles