Järvemuusika festival lummas helide ja vaikusega

, reporter Otepääl
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kogu suure ettevõtmise üldnimetajad võiksidki olla erakordsus ja emotsioonid.
Kogu suure ettevõtmise üldnimetajad võiksidki olla erakordsus ja emotsioonid. Foto: Kalmer Lehepuu

Nädalajagu muusikast küllastunud augustipäevi Leigol ja Otepääl kulmineerusid möödunud nädalavahetusel, mil muusikagurmaanidele said osaks meeliülendavad hetked.

1998. aastast muusikahuvilisi järvede ja kaunite helidega kostitav Leigo peremees Tõnu Tamm on koolitanud välja muljetavaldava kuulajate armee nii siit- kui sealtpoolt piiri.

Sõna «koolitama» tundub igati õige olevat, kui võrrelda aastatetaguseid kontserte ja toonast arglikku publikut selleaastase arvukama kõiketeadva ja kõike        ootava kuulajaskonnaga. Leigo maadele kogunev rahvas juba teab, mida oodata, ning tõenäoliselt loodab alati veel grammikese uudseid elamusi lisakski saada.

Rahvusvaheline tuntus

Leigo Järvemuusikal viibides võib saada ülevaate seltskonnast, keda paeluvad hea muusika ja teravad elamused.

Üllatavalt palju hakkas silma ja kõrva erinevat keelt rääkivaid seltskondi. Soome, saksa, inglise, poola ja vene keel kõlasid ja eristusid selgelt sellest tegelikult homogeensest ja ühtsest rahvamassist – rahvast oli tõesti palju.

Tore oli jälgida võõramaalasi Leigo küngastel – iga suurem või väiksem seltskond leidis endale mõne mõnusa põõsa- või künkataguse, kus siis kas pikutati või kõhutati, näksiti piknikukorvist head ja paremat ning rüübati peale mõistlikes kogustes kaasavõetud jooke. Kogu olemine muudeti nii lahedaks kui võimalik ja nii, et ükski tegevus ei riivanud ülejäänud piduliste õiglus- ega autunnet.

Muidugi oli neidki, kes tulid vaid osa saama muusikast ning ilusast loodusest ja ilmast. Lisaks sellele, et Tõnu Tamme meeskond publikule erinevaid elamusi pakkuda üritas, oli ametis ka ilmataat, kes omalt poolt lisas nii päikest ja sooja kui vihma ja jahedust. Kõik pakutava võtsid leigolised vastu stoilise rahu ja kannatlikkusega.

Nupukam osa Leigole tulnutest lõi järvede äärde üles telgid ja said sedasi elamuse 200% eest – oldi osake muusika ja looduse võimsas sümbioosis.

Lummav öökontsert

Alates eelmisest aastast on Leigoga ennast sidunud maailmakuulus Maarjamaalt pärit muusik Neeme Järvi, kes tänavu ka oma dirigeerimise meistriklassi Pärnust Lõuna-Eestisse üle tõi.

Neeme Järvi suveakadeemia tõi kaasa terve rea plusse nii osalejatele kui võõrustajatele. Nädalajagu päevi, mis täidetud hommikust õhtuni muusikaga, andsid kohalikele muusikahuvilistele lõppkontsertide kaudu aimu suurest müsteeriumist, mida endas kätkeb muusika.

Neljapäevaõhtune keelpillikontsert Otepää Maarja kirikus vapustas kohalolnuid nii meisterliku esituse kui vaikusega.

«Öökontsert kirikus algas tuledesäras, ent õhtu edenedes kustusid suured tuled ja lõpuks põlesid vaid muusikute nootide väikesed valgustid. Muusikaga koos hääbusid ka tuled. See vaatepilt ja need helid olid nii lummavad ... Kogu kirik mattus südaööl lõpuks nii pimedusse kui vaikusesse. Ligi paar minutit võis see vaikus kesta, enne kui tõusis aplaus. Kordumatu elamus ...» jutustas Silvia Mägi lummavast ja rabavast öökontserdielamusest.

Seda, et ühe mehe – Tõnu Tamme – tarmukuse abil on nii paljud väärt muusikud ja väärismuusika eestlaste kodutanumale toodud, osatakse hinnata. Maestro Järvi on valmis Tamme auks ausambagi püstitama, ent kontsertidesarja tavakülastajad leiavad tänuks lihtsama väljendusviisi.

«See oli Otepää muusikaelule üks suurepärane nädal. Nii kõrgetasemelist muusikat ei saa siin just väga tihti nautida. Olen vaimustunud!» ei varja oma emotsioone Otepää muusikakooli õpetaja Lii Peterson.

Kogu suure ettevõtmise üldnimetajad võiksidki olla erakordsus ja emotsioonid. On üks asi istuda soojas ja kõrvalistest helidest turvatud kontserdisaalis, aga midagi muud olla avali ja vastuvõtlik lisaks muusikale ka muudele emotsioonidele, mis lähtuvad kas loodusest või inimkäe tekitatud efektidest.

Paras proovikivi ja julgustükk oli kogu ettevõtmine kindlasti nii Neeme Järvi kohalekutsutud rahvusvahelisele muusikute seltskonnale kui Tõnu Tammele endale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles