Puudutus aitab emotsionaalset seisundit edasi anda

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puudutus aitab emotsionaalset seisundit edasi anda
Puudutus aitab emotsionaalset seisundit edasi anda Foto: SCANPIX

USAs Indiana osariigis asuvas DePauw`i ülikoolis tehtud uuring näitas, et ainult puudutuse abil saab emotsionaalset seisundit edasi anda.

Psühholoog Matthew Hertenstein tegi 248 üliõpilasega katse ja lasi neil üksteist puudutada, vahendab STT psühholoogiaajakirja Emotion.

Puudutaja pidi väljendama selliseid emotsionaalseid seisundeid nagu viha, kartus, õnn, kurbus, vihkamine, armastus, tänutunne ja sümpaatia.

Katses osalenud ei olnud omavahel tuttavad. Nad puudutasid üksteist silmad kinni seotuna ja nad ei tohtinud mitte ühtegi sõna vahetada.

Pärast puudutust sai see, keda puudutati nimekirja kaheksa tunde kohta. Ta pidi nende hulgast valima selle, mida puudutus kõige enam edasi andis.

Üheksas valikuvõimalus oli, et puudutus oli neutraalne ning ei andnud mitte mingit meeleolu edasi. Sellega elimineeriti võimalus, et puudutaja oleks võinud puudutatavat mingil viisil mõjutada.

Katsealused puudutasid partneril neid kehapiirkondi, mida tavapärases võõrastega suhtlemises puudutatakse.

Katse näitas, et 50 – 78 protsendi ulatuses suudeti kindlaks teha, millist tunnet puudutus näitas.

Tunde tekkimist mõjutas, milline puudutus oli. Ka mängis suurt rolli selle kiirus ja kestus.

«See uuring näitas, et emotsiooni saab edasi anda ilma sõnadeta, ainult puudutusega. Samas on aga tavaline, et võõrast inimest me puudutame oma tunnete väljendamiseks harva. See on üsna intiimne tegevus. Tavaliselt puudutatakse inimesi, keda tuntakse,» selgitas uuringuga kursis olev teadlane Tiffany Field.

Field jätkas, et tavaliselt on puudutuse pikkus umbes viis sekundit, kuid selle aja jooksul on võimalik tajuda tervet tunneteskaalat sama hästi kui näoilmet vaadates.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles