Lihasööjad hiired ohustavad linnukolooniat

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suured hiired ohustavad Goughi saare linde
Suured hiired ohustavad Goughi saare linde Foto: AFP / Scanpix

Atlandi ookeani lõunaosas asuval Goughi saarel ähvardavad agressiivsed lihasööjad hiired kahte sealset haruldast linnuliiki – albatrosse ja tsiitsitajaid.

Seni on see saar olnud tõeline linnuparadiis, kuid viimasel ajal on sealsed suured hiired hakanud ülikiiresti paljunema, edastab Helsingin Sanomat.

Hiired jõudsid Goughi saarele 19. sajandil Suurbritannia vaalapüügilaevadel. Need olid tavalised koduhiired (Mus musculus), kuid sellel saarel elades muutus see liik kolm korda suuremaks.

Teadlaste kinnitusel muutusid hiired ka lihasööjateks, hakates maiustama albatrosside ja teiste merelindude ning nende poegadega.

Praegu arvatakse, et  esilagsest kümnekonnast hiirest on nüüd kujunenud 700 000 pealine hiirekogukond. Zooloogide andmetel on Goughi saare hiired oma kogult maailma suurimad.

Linnukaitseorganisatsioon BirdLife International on hiirte tõttu kuulutanud, et sellel saarel elavad albatrossid ja tsiitsitajad ohustatud liigid.

«Maailma üks tähtsamaid linnukolooniaid on hävimisohus, hiired söövad lausa elus linnud ära,» sõnas ornitoloog Geoff Hilton.

Hilton lisas, et Goughi saare tsiitsitaja on ainulaadne, kuna seda linnuliiki ei leidu mitte kuskil mujal kui ainult sellel saarel. See liik on arvatud ka Unesco maailmapärandi hulka.

Suured hiired peavad lindudele jahti öösiti ja ründavad nii üksinda kui ka grupis. Hiired närivad läbi linnupesa linnupoegade juurde ja söövad need elavast peast ära. Linnud on aga agressiivsete hiirte ees võimetud oma poegi päästma.

Lisaks võistlevad need hiired lindudega ka muu toidu pärast.

BirdLife otsib nüüd raha, et käivitada ohustatud linnuliikide päästmisoperatsioon.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles