Mälumäng

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

1. Vaid ühes riigis on juhtunud nii, et president on valitud ka riigi rahvusliku olümpiakomitee presidendiks. Mis riik?


2. Seda baptistide palvemaja Läänemaal Ridala vallas remonditi valitsuse kulul 2005. aastal. Selleks eraldati 221 000 krooni pärast seda, kui Juhan Partsi valitsus seal 2004. aastal väljasõiduistungi pidas. Mille poolest on hoone tuntud?



3. Ameerika zooloog J. A. Allen on sõnastanud seaduspärasuse (nn Alleni reegel), mis puudutab palavvöötme ja parasvöötme püsisoojaste loomade erinevust. Reeglit võib meelevaldselt kasutada ka inimeste puhul. Milles Alleni reegel seisneb?



4. Eesti etnograafias on tuntud mõiste «kannaga raha». Mida nimetatakse kannaga rahaks?


5. See vana mõõtühik vältas inglastel 1,5 sekundit, juutidel 1/1080 tundi. Mis nime see ühik kandis?



Vastused:

1. Valgevene. 2. Selles hoones Põgari-Sassi külas pidas Otto Tiefi valitsus 22. septembril 1944. aastal oma viimase nõupidamise. Hoonel on ka vastav mälestustahvel. 3. Palavvöötmes elavate loomade väljaulatuvad kehaosad on pikemad kui parasvöötmes elavatel loomadel. Ehk mida põhja pool loom elab, seda lühemad on tema väljaulatuvad kehaosad. 4. Münti, mis riputatakse külge joodetud aasa abil kaelaehte külge. 5. Moment (hetk).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles