Seikleja: maailmas on neli paika, kus pikaealisus on tavaline

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dan Buettneri teos «The Blue Zones» lahkab pikaealisust ja kirjeldab nelja paika maailmas, kus üle 100 aasta elavad inimesed pole haruldus
Dan Buettneri teos «The Blue Zones» lahkab pikaealisust ja kirjeldab nelja paika maailmas, kus üle 100 aasta elavad inimesed pole haruldus Foto: AP / Scanpix

USA seikleja Dan Buettner paljastab oma raamatus «The Blue Zones» pikaealisuse põhjuseid ja paiku, kus see tavaline on.

48-aastase ameeriklase kinnitusel on maailmas neli paika, kus pikaealisus on tavaline ja inimesed elavad üle 100 aasta, kirjutab Yahoo news.

Buettneri andmetel on need neli paika: Itaalia ranniku lähedal asuv Sardiinia saare mägine Barbagia piirkond, Jaapani saar Okinawa, seitsmenda päeva adventistide kommuun Californias Loma Lindas ja Nicoya poolsaar Costa Ricas.

«Nende paikade elanikud elavad väga vanaks. Märkasin, et neil kõigil on ühiseid jooni – nad söövad tervislikult ja vähe, on aktiivse eluviisiga, tarbivad alkoholi mõõdukalt ja elavad loodusega tasakaalus,» lausus seikleja.

Buettner lisas, et neis paikades oli ka tugev kogukonna ja küünarnukitunne.

«Isegi väga vanad inimesed olid neis paikades aktiivsed kogukonna liikmed, neil oli kindel elueesmärk,» nentis Buettner.

Buettneri arvates peaks tänapäeva keskmine inimene oma menüüst paljud toiduained välja jätma, kui tahavad 100 aastaseks ja üle selle elada.

Buettner tegi pikaealisuse uuringute tarbeks mitu jalgrattaretke Põhja-Ameerikast Lõuna-Ameerikasse, läbi USA, Euroopa, Aasia ja Aafrika.

Esimese uurimisretke Jaapani Okinawa saarele tegi ta 2005. aastal ja sellest valmis ajakirjale National Geographic artikkel «The Secrets of Lonf Life» (Pikaealisuse saladused).

Buettneri sõnul ei muretse ta sellepärast, et inimesed tema raamatus sisalduvasse skeptiliselt suhtuvad.

«Töötasin koos demograafidega läbi nende nelja piirkonna rahvastiku kohta käiva informatsiooni. Lisaks uurisin keskkonna- ja loodustingimusi. Tulemusi võidakse naljaks pidada, kuid tegelikult tõendasin, et just neis paigus elavad inimesed tavapärasest kauem,» sõnas ameeriklane.

Buettneri sõnul on neis neljas piirkonnas elavad inimesed ka positiivsemalt meelestatud ja nad ei muretse liigselt.

«Kui tarbimise, liigsöömise ja stressi kütkes olevad inimesed nendest eeskuju võtaksid, siis oleks ka neil võimalik oma eluiga pikendada. Tervis oleks parem ja kulutused arstiabile väheneksid,» leidis seikleja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles