Erinevate kultuuride esindajad tõlgendavad näoilmeid erinevalt

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erinevate kultuuride esindajad tõlgendavad näoilmeid erinevalt
Erinevate kultuuride esindajad tõlgendavad näoilmeid erinevalt Foto: SCANPIX

Šotimaa teadlaste tehtud uuring näitas, et erinevate kultuuride esindajad tõlgendavad näoilmeid erinevalt.

Glasgow ülikoolis tehtud uuring näitas, et aasialased keskenduvad peamiselt silmadele, lääne kultuuriruumi esindajad aga kogu näole, vahendab BBC väljaannet Current Biology.

Hiljuti tehtud uuring seadis kahtlusse alla väite, et näoilmeid tõlgendatakse kogu maailmas ühesuguselt.

Uuringus kohaselt tõlgendatakse lääneriikide näoilmet «kartus» Aasias hoopis «üllatuse», «vastikuse» või «vihana».

Uurijate sõnul tekib erinev tõlgendust sellest, et erinevate kultuuride esindajad keskenduvad näo erinevatele osadele.

«Näoilme tõlgendamine silmade kaudu annab palju tõlgendusvõimalusi ning tõlgenduses eelistatakse sotsiaalselt vähem ohtlikku. Tõlgendused näitavad mingis ühiskonnas sotsiaalselt aktsepteeritud emotsioone,» selgitas uuringu kaasautor Rachael Jack.

Teadlased näitasid 13 lääneriikidest pärit katsealustele ja sama paljudele aasialastele fotosid, millel olevad inimesed väljendasid oma näoilmega õnne, kurbust, olid neutraalsed, viha, vastikust, kartust ja üllatust.

Katsealuste jälgimine näitas, et aasialaste jaoks olid ühesugused näiteks vastikust ja viha ning kartust ja üllatust väljendavad näoilmed.

Teadlased tegid järelduse, et tänapäevane globaliseerumine ja tihe suhtlus ei ole erinevates kultuuripiirkondades kasutatavaid näoilmete tõlgendusi sarnaseks muutnud.

Erinevad tõlgendused näitavad ka seda, milliseid emotsioone kasutatakse enam Läänes ja milliseid  Idas.

Uurijad jätkasid, et tänapäeval on kasutuses emotikonid, mille abil antakse arvutis emotsioone edasi.  Idamaades kasutatavate emotikonide kõige tähtsam osa on silmad, läänes aga suu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles