Retseptid: Koorejäätisest saab erinevaid magustoite

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mündi-puuvilja salsa maasika koorejäätisega.
Mündi-puuvilja salsa maasika koorejäätisega. Foto: Eesti toiduliit

Suvi on jäätise aeg. Ühtlasi on koorejäätis ka üks kasulikemaid maiuseid, sest peale palavuse leevendamise sisaldab see kaltsiumi, magneesiumi, kaaliumi, piimavalke ning palju erinevaid vitamiine.

Koorejäätisest saab ka ise kodus mitmeid suviseid magustoite valmistada.

Jäätise sorte on erinevad, kuid kõige traditsioonilisem ja tervisele kasulikum on koorejäätis. Koorejäätise põhitooraine on tavaliselt 35%-se rasvasusega naturaalne koor, mis annab jäätisele loomuliku ja hea maitse.

Koorega paralleelselt kasutakse ka võid, mis on samuti piimarasv. Kui tarbija soovib veenduda, et tegemist on ikka koorejäätisega, siis tuleb lugeda pakendilt koostist. Koorejäätis peab sisaldama piimarasvu - koor, või, piim - koostises nii koos kui eraldi.

Koorejäätis sisaldab suures koguses kaltsiumi, mis teeb luud ja hambad tugevaks ning on eriti tähtis kasvueas lastele. Tänu koorejäätises leiduvale piimarasvale ja D-vitamiinile omastab organism kõige paremini kaltsiumi.

Kuna paljud lapsed paljast piima tänapäeval juua ei armasta, saab vajaliku koguse kaltsiumi kätte jäätisestki. Näiteks sisaldab 100 grammi jäätist 150 milligrammi kaltsiumi, lapse päevane kaltsiumivajadus on 600 milligrammi.

Koorejäätis sisaldab peale kaltsiumi magneesiumi ja kaaliumi. Oluline on nende kolme mineraali üheaegne omastamine. Kaltsium, magneesium ja kaalium mõjuvad üheskoos vererõhku alandavalt ja toetavad südamelihase tööd.

Koorejäätises sisalduvad piimavalgud annavad organismile üliolulisi aminohappeid, millel on palju väärtuslikke omadusi, nagu näiteks rakkude uuenemine, organismi kaitse, hormoonide toime ja geenide regulatsioon.

Koorejäätisest saab ka suures koguses A-, D-, E- ja B-rühma vitamiine. Jäätise valmistamiseks kasutatud toiduainete algne toiteväärtus säilib peaaegu muutumatuna.

Paljusid magusasõpru hirmutab jäätise kalorsus. Tihti on see siiski üle hinnatud - näiteks sisaldavad kaeraküpsised jäätisest enam kui poole rohkem kilokaloreid. Samas on väiksema kalorsusega need jäätised, mis on puhta, st ühe maitsega (vanill, šokolaad jne).

Grillitud ananass vanilje-koorejäätisega neljale

1 ananass
200 g suhkrut
1 tl purustatud musta pipart
1 l vanilje-koorejäätist

Koori ananass ning viiluta ratasteks. Sega kokku suhkur ja must pipar. Kasta ananassirattad suhkrusegusse ja aseta kuumale grillile. Küpseta ananassirõngaid kummaltki poolelt 2-3 minutit. Serveeri soojalt koos vanilje-koorejäätisega.

Maasika-basiilikusupp vanilje-koorjäätisega neljale

1,5 kg maasikaid
100-200 g suhkrut
½ tl basiilikut (kuivatatud)
sidrunit
800 g vanilje-koorejäätist

Puhasta maasikad ning purusta koos suhkruga. Segamise käigus lisa juurde basiilik ning vajadusel sidrunimahla. Maasikasupis võib kasutada ka värsket basiilikut. Serveeri maasikasupp koos külma vanilje- koorejäätisega.

Mündi-puuvilja salsa maasika-koorejäätisega neljale

200 g ananassi
200 g maasikaid
2 pirni
2 kiivit
värsket münti
1 l maasika-koorejäätist

Puhasta puuviljad ning haki peeneks salsaks. Kõige lõpuks lisa salsale värske hakitud piparmünt. Sega ettevaatlikult läbi ning serveeri koos maasika-koorejäätisega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles