USA kirjanik: Gorbatšov allkirjastas paavsti tapmiskäsu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihhail Gorbatšov
Mihhail Gorbatšov Foto: Wikipedia.org

USA kirjanik John Koehler kirjutab oma raamatus «It`s about Pope: Spies in Vatican» (Paavstist: luurajad Vatikanis), et Nõukogude Liidu juhtkonda kuulunud Mihhail Gorbatšov allkirjastas paavst Johannes Paulus II tapmiskäsu.

Kirjaniku sõnul sai ta enda valdusesse 1979. aastast pärineva dokumendi, mis seda tõendab, kirjutab STT.

 

Paavst Johannes Paulus II-le tehti atentaat 13. mail 1981 Vatikani Püha Peetruse väljakul. Kirurgid päästsid kolm neljandikku oma verest kaotanud paavsti kindlast surmast.

 

Tulistaja, türklane Mehmet Ali Agca tabati sündmuspaigalt.

 

Koehler sõnas, et tema kätte jõudis Kremli dokument, mis näitab, et tee maailma ajalukku läinud laskudeni sai alguse 1979. aastal Moskvast.

«Nõukogude Liidu Kommunistliku Partei (NLKP) juhtkond andis KGBle käsu võtta tarvitusele kõikvõimalikud abinõud, et takistada poolakast paavsti Johannes Paulus II uut poliitilist suunda ning vajadusel rakendada meetmeid, mis on võimsamad kui paavsti poolt vale informatsiooni levitamine,» kirjutab Koehler oma raamatus.

Koehleri sõnul oli ta vapustatud, kui ta dokumenti esmakordselt luges.

«Kõikvõimalike abinõude rakendamine sai tähendada ainult ühte – luba mõrvata paavst,» lausus varem USA presidendi Ronald Reagani valitsuse pressijuhi ja uudisteagentuuri AP reporterina töötanud kirjanik.

Koehler paljastab, et paavsti tapmiskäsule kirjutas alla üheksa NLKP juhtkonda kuulunud isikut. Nende hulgas ka NLKP peaideoloog Mihhail Suslov ja poliitbüroo liige Mihhail Gorbatšov, kellest sai hiljem NLKP peasekretär ja kes lõpuks alustas nõukogude ühiskonnas perestroikat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles