The Belka esitleb kaua tehtud prisket last

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
The Belka tähistab oma 15. tegutsemisaastat.
The Belka tähistab oma 15. tegutsemisaastat. Foto: promo

Pärnu üks legendaarsemaid rokkbände The Belka esitleb sel reedel Pärnu jahtklubis oma kolmandat kauamängivat "Kiviaeg", mida bändiliikmed peavad ansambli siiani parimaks plaadiks.

"Tegime seda plaati 1,5 aastat, aga laps tuli priske," märkis ansambli eestvedaja Ivo Orav alias Belka. ""Kiviaeg" iseloomustab seda, et bänd laseb nii harva plaate välja, kui seda, et plaadi tegemine võtab meil tohutult kaua aega. Alustasime ühes Tartu stuudios, hiljem võttis asja üle Janek Kivi. Plaadi nimi on seega ka austus Janeki töö vastu. "Kiviaeg" tähendab ühtlasi sedagi, et vahepeal pole ilmas ega inimeste mõtteviisis midagi muutunud."

Mitmekülgne verbaalne vägistamine

Plaadi salvestamise ajal The Belkaga liitunud kitarristi Marvini teatel on "Kiviaeg" ääretult mitmekülgne plaat, kuhu on pandud elemente eri žanritest: kerget funky't, sepultura elemente ja poppi, mis on sulandunud tervikuks.

"Palju ideid jäi välja, sest need ei sobinud tervikuga kokku," lausus Marvin. "Plaat on enda jaoks huvitav, sest mitmekülgsust on sel palju."

Belka kinnitusel on "Kiviaeg" ansambli varasema loominguga võrreldes kõvasti täiskasvanulikum, selline pearl-jam/grunge.

Belka teatel salvestas bänd spetsiaalselt raadiote jaoks kaks singlit, need on "Castor Fiber" ja "Must kunst", ent plaadi põhijoon on neist kahest popisugemetega loost siiski totaalselt erinev.

Plaadil olevast 14 loost kümne sõnad kirjutas Belka, nelja loo sõnad on teistelt autoritelt.

"Mulle on olnud alati tähtis sõnademäng, kohati isegi verbaalne vägistamine, mõtlen ka ise sõnu välja," rääkis Belka. "Ei näe mõtet niisama läga suust välja ajada, sellepärast pole häbi teiste inimeste tekste kasutada."

Nii leiab plaadilt Tommyboy kirjutatud sõnad "Pool poolest" ja Mari-Leen Toome teksti "Üledoos". Peale selle kasutas The Belka Jüri Kaldmaa luuletust "Oaas" ja Tiina Kalderi luuletust "Üle jääb rääkida tõtt".

"Kaldmaale meeldis meie tehtud meloodia oma luuletusele nii väga, et ta ütles pärast selle kuulmist: "Näe, mu tütar sai mehele!"" meenutas Orav. "Sõnadele ja meloodia skeletile kasvatas bänd liha ümber."

Muusikute teatel ei maksa plaadilt väga ühtset sõnumit otsida, küll on lugudel sotsiaalne alatoon.

Nii pajatab "Carpe Diem" sellest, et kõik pingutavad jubedalt, kuigi kõik, mis nad teevad, on vana kordamine. See iseloomustavat eestlasi, kes ei suuda midagi uut välja mõelda.

"Orjapõlvlane" omakorda räägib tavalisest eestlasest, keda kõik kotivad, valitsusest ja riigikogust kuni naabrimeheni välja.

"Must kunst" aga on laul seadusemeeste ja valitsuse kõrgema klassi mustkunstitrikkidest.

"Kõik lood tunduvad sünged, neil on sotsiaalne alatoon Eesti elust," märkis Marvin. "Samal ajal on tekstid intelligentsed ja pakuvad mõtlemisainet."

Belka lisas, et tallegi meeldib, kui tekstid on keerukad ja pakuvad kuulajale avastamisrõõmu. "Igaüks võib tekstidest omamoodi aru saada," tähendas ta.

Punkar Belka on müüt

The Belkat on läbi aegade peetud üheks Pärnu legendaarseimaks punkbändiks, kuid see väide on Ivo Orava sõnade järgi paras linnalegend.

"Olen olnud teisitimõtleja ja pulli pärast kandsin ka harja," meenutas Orav. "Selles suhtes olen tõesti punkar-teisitimõtleja. Aga The Belka alustas grunge-pungi seguse muusikaga. Eks see pungikuulsus tuligi meie ekstravagantsest käitumisest. Meie tausta tõttu peetakse meid punkbändiks, aga kes tuleb kontserdile kohale ja meid näeb, saab aru, et tegu on linnalegendiga. Ega mul muidugi ole häbi punkari tiitlit kanda."

The Belka alustab plaadi "Kiviaeg" tutvustuskontserdiga Pärnu jahtklubis reedel kell 20. Kontsert on kaheosaline, millest esimene pool tutvustab nende uut plaati täismahus.

Teises pooles tulevad esitusele "Mehega II Planeedilt" ja teada-tuntud hitid vanemast loomingust.

Üllatusena näeb The Belkat reedel erandkorras viieliikmelisena. "Eesmärk on anda kontserdil võimalikult lähedane sound plaadil olevale, sellepärast lööb kaasa Meelis Laidvee süntesaatoril," märkis Belka.

Sissepääs kontserdile maksab 100 krooni. Kontserdilt saab osta The Belka värsket plaati, särke ja muud nänni.

Jahtklubi pilet kehtib flaierina klubis-kohvikus Pesa toimuval jätkupeol, kuhu pääseb pileti ettenäitamisel 50 krooniga.

Kell 23 Pesas algaval peol musitseerib ansambel Pööly Gläänz. Belkat näeb DJ rollis, samuti jagab mees autogramme ja müüb oma letist OKEI viina.

The Belka värske loominguga saab end kurssi viia bändi kodulehel internetis aadressil: http://www.thebelka.com.

The Belka
Belka - laul, kitarr
Marvin - kitarr
Andres - bass
Aike - trummid
Erikülalisena Meelis Laidvee - süntesaator

Albumid
"Ridibundus" 1995 (kassett)
"Mehega II Planeedilt" 2005 (CD)
"Kiviaeg" 2009 (CD)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles