“Mütofest 2009” kutsub rännakule Eesti viikingiaega

Veste Roosaar
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hetk varasemalt "Mütofestilt".
Hetk varasemalt "Mütofestilt". Foto: mytofest.ee

Kassinurme mägedes Jõgevamaal tuleb 14.-16. augustil järjekorras neljas muistse maailma pidu ehk “Mütofest”.


Norra kuningas Harald Hardraade juhitud vägede hävitavat lüüasaamist anglosaksidelt Stamfordi silla lahingus 1066. aastal loetakse viikingiaja lõpuks Lääne-Euroopas. Samal ajal võeti Taani kirikutes kasutusele palve "Oo, kõigevägevam, kaitse meid kuralaste ja eestlaste eest". 11. sajandi teise poole ja 12. esimese poole aardeleiud on ajaloolaste sõnutsi meie maal rikkalikumad kui naabermaades sel ajal.



““Mütofest” on rännak aega, mille väekusest räägivad rohked aardeleiud meie mullapõues, retk aega, millest eestlane paraku üsna vähe teab,” seletas “Mütofesti” “peasebija” Mati Nuut.



Ka sel aastal on “Mütofestil” kohal targad, kes meie vanemast ajaloost ja legendidest pajatavad, muusikud, kelle helid viivad meid ammumöödunud aegadesse, sõdalased, käsitöölised, kaupmehed, tuleneelajad, loitsujad ... Toimuvad õpi- ja töötoad, turniirid ja päris elus rollimäng "Kaarnakivi".



Ansamblitest esinevad Obscurus Orbis ja Mallamuk Lätimaalt, Wolgemut Saksamaalt, Tryzna Poolamaalt, Paddy’s ja Möirahärg Eestimaalt. Vähemalt ühte neist bändidest saab kuulata Tallinnaski: Wolgemut astub 13. augusti pärastlõunal üles Olde Hansa keskaja restoranis.



Kohal on maailma suurima viikingiorganisatsiooni Jomsviikingid esindus ja Skandinaavia vanima viikingigrupi ASK sõdalased ning kaupmehed. Lodjakoda toob kohale viikingipaadi, mis ühisel jõul Kalevipoja silmapesukaussi ujuma pannakse.



Toimub torupillimängijate võistumängimine, ühisarutelu teemal "Muistse loo, teadmiste ja väärtushoiakute taaselustamine päris elus rollimängu kaudu" ja palju muud põnevat ning kasulikku.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles