Šotimaa Edinburghi ülikooli psühholoogide hiljutine uurimus näitas, et muusika võib mõjutada maitseelamust.
Uuring: muusika võib mõjutada maitseelamust
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlased tegid katse, tegemaks kindlaks, kuidas muusika mõjutab veini joomisel suus tekkivat maitset, kirjutab Helsingin Sanomat.
Tulemused näitasid näiteks, et Jimi Hendrixi raske rokk sobib hästi kokku cabernet sauvignon'iga. Sellest viinamarjaliigist tehtud veini joomisel ja samal ajal Hendrixi muusika kuulamisel täheldati 60 protsenti tugevamat ja laiema buketiga maitset.
Ooperimuusika sõbrad aga peaksid eelistama syrah vinnamarjasordist tehtud veine.
Psühholoogid jõudsid järeldusele, et erinev muusika stimuleerib erinevaid ajuosi ja selle tõttu tekivad ka erinevad maitseelamused.
«See on esimene kord, mil teaduslikult on tõestatud, et muusika võib mõjutada ka muid meeli peale kuulmismeele,» sõnas psühholoogiaprofessor Adrian North.