Marsi monoliidi saladus lahendati?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marss
Marss Foto: AP / Scanpix

Marsi ümber tiirleva automaatjaama Mars Reconnaissance Orbiteri kaamera jäädvustatud kummaline objekt on pikka aega mõistatuseks olnud.

Marsi monoliidiks nimetatud objekt saadi fotole möödunud aastal kõrge resolutsiooniga kaamera abil, kirjutab Daily Mail.

Selle kohta on välja käidud mitu teooriat, kaasa arvatud ka see, et nimetatud objekt võib anda vihjeid kunagi Punasel planeedil olnud elu kohta.  

USA Arizona ülikooli teadlased pakkusid välja, et tegemist on lihtsalt ebatavalise kujuga kivirahnuga ning selle läbimõõduks pakkusid nad viis meetrit.

«Tegelikult on vale on selle objekti kohta kasutada väljendeid monoliit või struktuur, need viitavad, nagu oleks tegemist millegi inimese poolt looduga. Nagu keegi oleks selle sinna näidiseks pannud,» lausus uurija Yisrael Spinoza.

Spinoza lisas, et tegelikult võib see olla tektoonilise tegevuse poolt tekitatud neljakandiline kivimitükk.

Teadlaste sõnul meenutab see objekt musta monoliiti, mis mängis tähtsat rolli Stanley Kubricu kuulsas linateoses «2001: A Space Odyssey».

On väidetud, et USA kosmoseagentuur NASA juba teab, millega täpselt tegemist on.

«Võimalik, et see on viide kunagi Maril olnud elu ja iidse tsivilisatsiooni kohta. Kas see võib olla mõistatuse lahendus?» küsis üks seda teemat käsitlenud raadiosaatejuht.

Uurijate kinnitusel leidub sellised neljakandilisi objekte nii Maal, Marsil kui ka teistel planeetidel.

USA astronaut Buzz Aldrin sekkus diskussiooni ja lisas, et Marsi kuul Phobosel on sarnane objekt.

«Peaksime pilgu pöörama ka Marsi kaaslasi, sest ka seal leidub selliseid monoliite. Uurimine aitab selgitada nende teket ja päritolu, » nentis astronaut.

Teadlaste arvates võib Marsil asuv objekt ainult kaugelt paista neljakandiline, tegelikult on aga simulaakrum.  

Nad selgitasid, et heaks simulaakrumi näiteks on niinimetatud Marsi «nägu», mis lähemal uurimisel osutus mitte elusolendite kätetööks, vaid pinnavormide poolt tekitatuks.

Fotot vaata siit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles