Allveearheoloogid leidsid Rhone`i jõest Caesari büsti

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rhone´i jõest leitud Caesari büst
Rhone´i jõest leitud Caesari büst Foto: AFP / Scanpix

Prantsusmaal leidsid arheoloogidest sukeldujad Rhone`i jõe põhjast kuulsat Rooma riigimeest Julius Caesari kujutava marmorbüsti.

Caesari büst ja veel mitmeid teisi Rooma-aegseid kujusid leiti Rhone`ist  Arles`i lähedalt, kirjutab AFP.

Allveearheoloogide sõnul pärineb büst umbes aastast 46 e.kr. Lisaks Caesari kujule leiti näiteks ka marmorist Neptuni kuju, mis pärineb kolmandast sajandist p.kr.

Leidude seas oli ka kaks väiksemat, 68 sentimeetri pikkust pronkskuju, millest üks kujutas saatürit, kelle käed olid seljataha seotud. Arheoloogide kinnitusel on see selge viide, et tegemist on Vana-Kreeka kujuga.

«Need leiud on suurepärased, kuid Caesari büst on väärtus omaette,» lausus Prantsusmaa kultuuriminister Christine Albanel.

Albanel jätkas, et Caesar muutis Arles`i Rooma leegioni Legio VI Ferrata veteranide asupaigaks. Selle täisnimetus oli Colonia Iulia Paterna Arelatensium Sextanorum.

«Püüame jõuda saladuse jälile, miks ja kuidas Caesari büst jõkke jõudis,» sõnas Prantsusmaa allveearheoloogia uurimiskeskuse juht Michel L´Hour.

L´Hour jätkas, et seni on nad teinud ühe sukeldumise Rhone`i, kuid kuna jõe põhjast paljastus veel mitmeid huvitavaid leide, siis nad plaanivad veel sukeldumisi teha.

«Leitud büst kujutab vanemas eas Caesari ja meie andmetel pole varem tema kujusid leitud, mis teda just selles vanuses kujutavad,» lisas L´Hour.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles