Viru Folk peab meeles kuulsaimat käsmulast

Andres Pulver
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülo Vinter 1999. aasta augustis Käsmus.
Ülo Vinter 1999. aasta augustis Käsmus. Foto: Kalev Lilleorg

Tänavuse Viru Folgi üks suurejoonelisemaid ettevõtmisi on Ülo Vinteri mälestuskontsert.


Tänavu oleks Ülo Vinter (3. jaanuar 1924 - 2. juuli 2000) saanud 85aastaseks. Helilooja elas suurema osa oma elust Käsmus Paujaagu talus, seega võib Vinterit Viru Folgi korraldajate hinnangul pidada kõige kuulsamaks käsmulaseks.

Viru Folk on võtnud südameasjaks helilooja pärand taaselustada ning tähistab Ülo Vinteri sünniaastapäeva suure kontserdi ja filmiprogrammiga.

Kuigi kompositsioonieriala lõpetanud helilooja on kirjutanud nii koori- kui instrumentaalteoseid, koorilaule, muusikale ning balletipartituure, on Vinter meile tuntud eelkõige filmimuusika ja lastelaulude autorina.

Näiteks on ta loonud muusika sellistele kultusfilmidele nagu "Mehed ei nuta", "Siin me oleme" ja "Noor pensionär".

Kindlasti mäletavad ka paljud juba 1969. aastal esimest korda lavavalgust näinud muusikali "Pipi Pikksukk", mille laulud on saatnud mitut põlvkondi, ning korduvalt teleka ette aheldanud telelavastusi "Kessu ja Tripp" ning "Väike nõid", mida kaunistab samuti Ülo Vinteri helilooming.

Kolme festivalipäeva jooksul saab Viru Folgil näha tuntumaid Ülo Vinteri muusikaga filme. Need linastuvad Käsmu rahvamajas ning lisaks on kohale kutsutud filmide stsenariste ja tegelasi, kes pajatavad mälestusi filmivõtetest ja kommenteerivad teoste rolli oma elus.

Käsmu mehe Ülo Vinteri 85. sünniaastapäevale pühendatud kontserdil "Ei meelest läe mul iial" esitavad tema loomingut, kultusfilmidest ja muusikalidest rahvalauludeks saanud palu üle-eestiline noorte sümfooniaorkester, Virumaa tütarlastekoor ning solistid Hanna-Liina Võsa ja Tanel Padar.

Ülipopulaarse laulu "Majake mere ääres" filmist "Siin me oleme" kannavad ette aga esimest korda kolmekümne aasta järel selle originaalesitajad Kadri Jäätma ja Lauri Nebel (Liina ja Timmu).

Ettekandmisele tulevad ka lood "Ei meelest läe mul iial" filmist "Mehed ei nuta", "Nõia elu" lavastusest "Väike nõid", "Tagametsa tango" filmist "Siin me oleme", "Kessu ja Tripi laul" ning paljud teised toredad lood.

Kontserdi finaalis kõlab üle Käsmu muidugi ka "Laul Põhjamaast", Vinteri kuulsaim lugu.

Ülo Vinter elas Käsmus Paujaagul alates 1928. aastast kuni oma elupäevade lõpuni aastal 2000, ta on maetud Käsmu kalmistule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles