Valge Daami aeg kutsub Haapsallu

Veste Roosaar
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haapsalu piiskopilinnuse ristimiskabeli aken Valge Daami kujutisega augustikuu täiskuuajal.
Haapsalu piiskopilinnuse ristimiskabeli aken Valge Daami kujutisega augustikuu täiskuuajal. Foto: /www.haapsalulinnus.ee

Haapsalus on 7.-9. augustini taas aeg, mil Eesti kuulsaim legend Valge Daam täiskuuvalgel end linnuseaknal ilmutab, sel ajal on kogu linnas hulgaliselt ettevõtmisi.


Valget Daami näinud usuvad temasse jäägitult ja mittenäinud külvavad kahtlust, lootes salamisi siiski augustikuisest ilmutusest osa saada.



Kolmkümmend aastat etendust


Reede, laupäeva ja pühapäeva õhtul kell 22.30 jutustatakse Valge Daami lugu vabaõhuetendusel piiskopilinnuses, nii on olnud juba 30 aastat. Piiskopilinnuse süngeid saladusi varjavad müürid on põnev taust õnnetu neitsi loole, kus põrkuvad armastus ja kehtestatud reeglid, kus on üks maa ja kaks rahvast.  



Randlase teatri näitlejate abil saab laupäeval kuulda ka kontserti Valge Daami etenduse lauludest läbi aegade, tutvustas nädalavahetusel Haapsalus toimuvat Valge Daami aja ürituste pressiesindaja Piret Hallik-Sass.



Käsitöölaat ja töötoad, kontserdid ja etendused


Kolmel päeval on Haapsalus palju teha ja vaadata. Kahel laval - lossiplatsil ja Rootsituru ringil - on kirev kontsertprogramm, peale selle ootavad osasaamist töötoad ja etendused ning väikeste majade hubastesse hoovidesse peidetud salapärased ettevõtmised.



Haapsalule omaselt meelitavad külastajaid sisse põikama väikesed kohvikud ja muuseumid-galeriid. Evald Okase galeriis saab vaadata filmifestivali “Projektor” filmivalikut, Epp Maria juures ning mujalgi toimub mitu kontserti.



Traditsiooniliselt saab laupäeval ja pühapäeval linnast parema ettekujutuse jalutuskäigul giidiga ning laupäeval on taas tunnikeseks avatud  Jüri Kuuskemaa vana maja uksed.



Lossiplatsi töötubades saab kolmel päeval kätt proovida šibori, kanga maalimise, paela põimimise, krokii, pakutrüki ja muuga. Siin saab näha puukujude meisterdamist ja tegutseb Pärtel-Peetri lennukool. Päris pisikesi ootab lasteala koos liivakasti, mänguplatsi, näomaalingute, miniloomade ja mängude-võistlustega. Laupäeval ja pühapäeval on Vasikaholmi rand täis pikitud tuulelohesid.



Külalisesinejaid nii Eestist kui väljastpoolt


Reede on Haapsalus külaliste päralt. Valge Daami linna saabuvad nii setod kui saksa ja hispaania verd esinejad. Päev pakub kahel laval toimuva programmi ja töötubade ning lasteala kõrval etendusi ja loenguid.



Õhtul saab valida romantilise kontserdi valgusest ja varjudest, nautida lossiplatsil Supernoovat või külastada teatrihoovi. Mitmes telgis ja hoovis saab Valge Daami ajal tantsida varavalgeni ja kui väga palavaks läheb, pakuvad Haapsalu rannad oma mõnusalt sooja mereveega kerget jahutust.



Haapsalu salli päev


Laupäev on pühendatud Haapsalu sallile. Peale töötubade, kontsertide, etenduste ja muu põneva on sõrmusest läbi mahtuva õhulise Haapsalu salli kudumisvõistlused ja sallimeistrid jagavad salli kudumise nippe.          



Pitsile vastukaaluks seatakse Agaata Butiigi siseõues üles Haapsalu Rally Raid Teami näitus "Mootorrattaid Haapsalu tänavailt" ja raudteejaamas saab teoks “Eesti rammumehe grand prix 2009”.



Reedest pühapäevani on Haapsalu parim koht, kuhu tulla mõnusalt aega veetma ja elamusi otsima nii pere kui sõpradega. Ja kui õnne on, võib Valge Daam ennast linnuse ristimiskabeli aknal väljavalituile ilmutada.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles