Arheoloogid leidsid kuulsa Vana-Rooma linna

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arheoloogid leidsid kuulsa Vana-Rooma linna jäänused
Arheoloogid leidsid kuulsa Vana-Rooma linna jäänused Foto: eurekalert.com

Itaalia arheoloogid leidsid Veneetsia lähedalt kuulsa Vana-Rooma linna Altinumi jäänused.

Sadamalinn Altinum oli Rooma impeeriumi üks õitsvamaid linnud, kirjutab Times.

Kuid hunn Attila invasioon 452. aastal pKr. sundis elanikud oma kodud maha jätma ja põgenema.

Õitsvast linnast sai kummituslinn.

Altinium ei pakkunud hunnidele tegelikult huvi ja järk-järgult ta lihtsalt kattus mullaga.

Linn elas edasi legendides ja mõnedes leitud asjades, kuid tema asukoht ja suurus oli arheoloogidele pikka aega mõistatuseks.

Itaalia arheoloogid võtsid appi kartograafiafirma Telespazio aerofotod. Neil ei õnnestunud ainult linna asukoht kindlaks teha, vaid valmis ka fotode põhjalt linna kaart. Arheoloogide sõnul on Altinum suurem kui kuulus Pompei.

Linna mahajätmine ja selle kattumine mulla- ja kultuurikihiga, muutis selle arheoloogiliseks ajakapsliks, haruldaseks Vana-Rooma pärandiks.

«See on väga haruldane, et linn sellisel viisil hüljatakse. Maa sisse mattunud linn on säilinud kompaktsena ja annab hea ülevaate tollasest elukorraldusest ja arhitektuurist,» selgitas arheoloog Neil Christie.

Aerofotodelt vastu vaadanud struktuuride ja Rooma arhitektuuri näidiste abil oli võimalik kindlaks teha, kus asusid templid, teatrid, basiilika, turuplats ja linnamüür ning veel sadu väiksemaid ehitisi, mis olid linnakodanike eluasemed. Ka oli näha kunagise kanali jälgi, mille kaudu võidi transportida oliivõli, veini ja välismaiseid luksuskaupu sisemaa linnadesse.

Arheoloog Alessandro Fontana sõnul võis Vana-Rooma linna varem avastamist takistada see, et Veneetsia San Marco lennuvälja lennuliiklus toimub otse üle Altinumi.

Edaspidi on plaanis linn välja kaevata.

Praegu jätkatakse aerofotode tegemist ja selle aasta lõpul loodetakse Altinumist saada veelgi täpsem ja detailsem kaart.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles