Päevatoimetaja:
Katrin Lust
(+372) 56681734

Uued plaadid

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Reamonn
Reamonn (Universal)
Reamonn Reamonn (Universal) Foto: Repro
Tiivad ja juured

25 aastat tagasi oma esimese singliloo üllitanud toonasel noorel ja häbelikul mehel on täna ette näidata terve paraad hitte, albumeidki paarkümmend. Nii ongi, et vaatamata uue ketta korduvale keerutamisele kipuvad lugusid meenutada üritades kõrvus kõlama ikka «Più Bella Cosa» möödunud kümnendist ja «Se Bastasse Una Canzone» veel varasemast. Tegelikult olen ülekohtune – albumi esimene singel «Parla Con Me» täiendab igati mainitud laulude rida. Meloodilisust lisab viiul, rahulikumatele lugudele kontrastiks leiab paar nooruslike rütmidega vürtsitatud tantsulisemat pala. Ja laulab see hallinev võluv itaallane jätkuvalt elu tähtsaist asjust, mille lahutamatuks osaks armastus. Muu hulgas saavad uute fraasidena selgeks «räägi minuga» ja «tiivad ja juured». Tuleb vaid au anda, et Ramazzotti on emakeelele truuks jäänud, jättes inglise keele teistele latiinohurmuritele. Nagu loodetavasti ka nokamütsi kandmise. Kel plaadist vähe, võib sügaval sügisel ette võtta retke Riiga.



Esme Kassak



Eros Ramazzotti


Ali E Radici (Sony)


-----------------------------


Ülendav muusika tõeliselt masu-maalt


Iga produtsent ja promootor unistab, et tema bändi või projektiga seostuks selline «väga tugev» stoori, nagu Staff Benda Bilili puhul. Kongo «Demokraatliku» Vabariigi bändi liikmed on tegelikult kodutud, mitmed neist invaliidid, kes elavad Kinshasa loomaaia naabruses ning teenivad elatist poollegaalse äriga, mis ulatub sigarettide müügist elektri varastamiseni. Samas teevad nad kaunist, siirast ja südamlikku muusikat, mis poeb hinge oma elementaarsuse ja sisendusjõuga.



Staff Benda Bilili muusika dominant on kuuba mõjudega kongo rumba, mille üks kuulsamaid esindajaid Kékélé esines ka meil esimesel Maailmaküla festivalil. Enamik laule on melanhoolsemat laadi, kuid on ka tõelist tantsupõrandate tähetolmu, nagu «Moziki» või «Tonkara» (isegi kui viimane räägib sellest, kuidas pappkastis magajal õnnestub endale hankida päris madrats). Plaadi suurim kurioosum on 17-aastane Roger, kes soleerib ennastunustavalt enda ehitatud väikese vibu taolisel ühekeelsel pillil nimega satonge.



Joosep Sang



Staff Benda Bilili


Très Très Fort (Crammed Discs)


--------------------------------


Saadik souli hiilgeaega


Kuigi teda mäletatakse ka hittbändist Tony! Toni! Toné!, on Raphael Saadiq endale souliskeenel nime teinud eelkõige produtsendi ja laulukirjutajana, klientideks D’Angelo, Mary J. Blige, Joss Stone ja kümned teised staarid. «The Way I See It» on aga pealaest jalatallani Saadiqi enda laps, pealegi veel lemmiklaps, kes riietatud 60ndate moe järgi: nõelasilmast tulnud ülikond, läikima löödud kingad ja klanitud soeng.



Plaat püüab häbenemata taasluua vana Motowni muusikalist ja emotsionaalset atmosfääri, hoidudes hoolega igasugustest viidetest tänapäevale. Nostalgia roosas mullis elamine võib olla ohtlik, kuid igatahes tuleb avaldada tunnustust üdini tõetruule stilisatsioonile à la varane Diana Ross või Marvin Gaye. Äsja Pori Jazzil nähtud kaks kontserti, kus Saadiqi lavaline olek peegeldas võrdsetes kogustes endiste aegade sarmi ja musta pauerit, kinnitavad, et see pole siiski muuseumikraam. Minu isiklikud lemmikud on kaasakiskuv «Staying In Love» ja mesine «Never Give You Up».



Joosep Sang   



Raphael Saadiq


The Way I See It (Columbia)


--------------------------------


Staadionisakslaste viies


Reamonn on viiendal stuudioalbumil endale truuks jäädes piisavalt orkestreeritud ja ambitsioonikas Kesk-Euroopa staadionikontsertide publikut hullutama. 1998 Baden-Württembergis Saksamaal loodud viieliikmeline punt platseerub väljendusvormilt ja -laadilt H.I.M.-i ja Bon Jovi vahele. Reamonn tahab kõigest hingest igast palast teha jõulise ning samas meloodilise ballaadi, kus on koos nii vana kooli rokk kui tera moodsama kooli emo, aga tulemus on ikkagi umbmäärane. Üledramatiseeritud pompoossus ning solisti ja muidu pealiku, iiri juurtega Rea Garvey seksika naabrimehe hääl ning hoolitsetud habe läheb aga fännidele peale endiselt. Usust, lootusest ja armastusest jutustav universaallüürika sinna juurde. Efekt on aga umbes sama kahtlase väärtusega nagu enne valimisi iga hinna eest kõigile meeldida sooviva libekeelse poliitiku puhul, kes tahab olla aktsepteeritud nii slummis kui kesklinnas.



Margus Haav



Reamonn


Reamonn (Universal)




Tagasi üles