Juba 300 inimest on ostnud kosmosereisi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SpaceShipTwo mudel
SpaceShipTwo mudel Foto: AFP / Scanpix

Lähitulevikus saavad turismireisid kosmosesse alguse Araabia Ühendemiraatidest Abu Dhabist, kui eile avalikustatud projekt ikka ellu viiakse.

Grupp Abu Dhabi ärimehi plaanib ehitada keskuse, kust läheksid teele turismilennud kosmosesse, kirjutab STT.

Turiste hakkab kosmosesse viima briti Virgin lennufirma omanikule Richard Bransonile kuuluv teine firma Virgin Galactic.

Kosmoseturismi reiside esimene katselennumasin SpaceShipOne konstrueeriti  firmas Scaled Composites Inc., mis on saanud kuulsaks mitmete omapäraste lennukite poolest.

Esimesed katselennud SpaceShipOne alusega tehti juba 2004. aastal, kui lennati 100 kilomeetrist kõrgemale.

Juba on valminud ka SpaceShipTwo, mis on oma eelkäijast suurem, mahutades kaks pilooti ja kuus reisijat. Kosmosealus ei lenda otse maapinnalt kosmosesse, vaid selle viib umbes 15 kilomeetri kõrgusele kandelennuk, mis kannab nime WhiteKnightTwo. See on SpaceShipOne kandelennuki WhiteKnight edasiarendus.

Hübriidrakettmootor viib kosmosealuse 110 kilomeetri kõrgusele, seal saavad reisijad kogeda ka kaaluta olekut.  Pärast mitme tunni pikkust lendu tuleb SpaceShipTwo tagasi Maale ja maandub ilma mootoreid kasutamata, nagu tegemist oleks purilennukiga.

Siiani on kosmosereisi juba ostnud 300 inimest, kes ühtekokku on selle eest maksnud 400 miljonit dollarit (4,3 miljardit krooni).

Abu Dhabis asuv investeerimisfirma Aabar Investments ostis Bransonilt ligi kolmandiku Virgin Galactic aktsiatest. Kuini selleni kuulus Virgin Galactic täielikult Bransoni Virgin Groupile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles