Organisatsioonid kutsuvad noori vabatahtlikeks

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurlaagris "Tähemets" premeerisid laagrilised skaudijuht Helen Liivi (keskel) suure puntra-kalliga.
Suurlaagris "Tähemets" premeerisid laagrilised skaudijuht Helen Liivi (keskel) suure puntra-kalliga. Foto: Erakogu

Aktiivsel noorel on võimalus liituda Pärnumaal tegutsevate noorteorganisatsioonidega, kes värbavad enda ridadesse vabatahtlikke noortejuhte.


“Noortejuhi töö annab võimaluse teha esimesed sammud vabatahtlikuna ja on suurepärane võimalus näiteks inimestele, kes plaanivad oma karjääri siduda noortega,” rääkis kodanikukasvatuse koordinaator Reelika Kruuk. “Vabatahtlik saab väga hea kogemuse planeerimise ja organiseerimise osas ning teadmise, kas noored on ikka tema jaoks parim valik.”



Noortejuhi töö on noori suunata, andes neile eeskuju ja teadmisi. Peale selle peab noor juht ette valmistama ja pidama koondusi ning üritustel vastutama oma salga noorte eest.



Võimalus end proovile panna


“Noortejuhid on organisatsioonide list’ides, mille kaudu levib tegevuste ja koolituste info, mida tuleb vajadusel noortele jagada,” rääkis Kruuk. “Samal ajal on tähtis anda noortele võimalus ise asju teha, sest kui vaba aeg on huvitavalt sisustatud, ei jää igavuseks aega. Kõik tahavad suunata noori olema aktiivsed kodanikud ja armastama ümbritsevat.”



Kruuki teatel on noortejuhiks oodatud kõik loodushuvilised ja hakkajad, kellele meeldib tegutseda, pidevalt midagi õppida ja kellel on huvi noortega töötamise vastu.



“Vabatahtlik võiks olla nooruslik, kohusetundlik ja hakkaja inimene, kasuks tuleb huvi looduse, matkamise ja telkimise vastu,” lisas koordinaator.



Vabatahtlikuks pürgija võiks olla täisealine ja veidikenegi kursis sellega, mis organisatsioonidega on tegu. Kogemus pole vajalik, küll tuleb läbida koolitusi ja alguses kogenud juhtide kõrval õppida.



Pärnumaa gaidide ja skautide malevasse kuuluva Kruuki sõnade järgi pakub vabatahtlikuks olemine palju võimalusi. “Noortejuht võib end vabatahtlikuna teostada ja proovile panna, tutvuda igasuguste inimestega ja sisustada oma vaba aega kasulikult,” ütles ta. “Noor saaks omandada uusi oskusi, muuta oma elukeskkonda paremaks ja olla kasulik, aidates teisi.”



Vabatahtlikuks tegevjuhiks saab minna 4H, kodutütarde, noorkotkaste organisatsiooni ning Pärnumaa skautide ja gaidide malevasse.



Noori sõduriteks ei kasvatata


Kruuki ütlust mööda on kõigi organisatsioonide peamine eesmärk kasvatada noortest kohusetundlikud, häid tavasid ja kombeid austavad isamaalise mõtlemisega kodanikud.



“Kõik noorteorganisatsioonid on nii Eesti kui rahvusvahelisel tasandil hästi toimivad ja kindla suunitlusega,” rääkis Kruuk.



Et noorterühmad on väga mitmekülgsed ja tegelevad kõikvõimalike hobidega, on rühmajuhil võimalus suunata noori endale meelepärase hobiga tegelema. “Kui uus inimene on eraelus näiteks näitleja, saabki ta enda ümber koguda noori, keda see huvitab, ja luua nii skautlik näitering,” tõi Kruuk näiteks.



Nii talvel kui suvel korraldatakse kõigis organisatsioonides noortele laagreid ja koolitusi, tegeldakse palju spordiga, meisterdatakse ja õpitakse teoreetilisi tarkusi. “Meisterdamine ja teoreetiliste tarkuste õppimine on talvise hooaja peamine tegevus ning kõike õpitut katsetatakse suvel,” märkis Kruuk. “Palju rõhku pannakse õppimisele mängu ja tegevuse kaudu.”



Noorkotkad ja kodutütred on Kaitseliidu all olevad organisatsioonid, mille eesmärk on valmistada ette tublisid kaitseliitlasi ja naiskodukaitsesse kuuluvaid liikmeid.



“Keegi lapsi siiski väikesteks sõduriteks ei kasvata, aga kompassi tundmine või päikse järgi ilmakaarte või kellaaja teadmine ei tee kahju,” arvas Kruuk.



Skaudid ja gaidid käivad telkimas ja matkamas, õpivad ellujäämistarkusi ja loodust tundma.



4H on rahvusvaheline organisatsioon, mille eemärk on maanoorte vaba aja sisustamine.



Kel soov ülaltoodud organisatsioonidesse vabatahtlikuks noortejuhiks minna, saab täpsemat infot, kirjutades oma soovist e-posti aadressile reelika.kruuk@gmail.com.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles