Noor laulja leidis end muusika kaudu

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
"Raepromenaadi" raames toimunud kontserdil "Ühe suve muinaslood" esitas Hannele Uutsalu Oleta Adamsi loo "Get here".
"Raepromenaadi" raames toimunud kontserdil "Ühe suve muinaslood" esitas Hannele Uutsalu Oleta Adamsi loo "Get here". Foto: Ardi Truija

Muusikaliga "Kiviaja Kalle" tuntuks saanud lauljatar Hannele Uutsalu on teinud läbi suure arengu: kunagisest arglikust tüdrukust on sirgunud enesekindel laulja, kes naudib lavalolekut ja kelle jaoks on tähtis end inimestele südamesse laulda.


Järgmisel kuul täisealiseks saav Hannele on pärit muusikute perekonnast ja olnud muusika keskel kogu elu, kuid erinevalt paljudest teistest muusikutest hakkas neiu laulmisega tõsisemalt tegelema alles mõni aasta tagasi. Põhjuseks peab ta oma tagasihoidlikku ja isegi arga iseloomu.



"Et ma selline väike tagasihoidlik tüdruk olen, ei julgenud ma väiksena suurtel lavadel esineda," tunnistas Hannele. "Sellest on muidugi kahju, sest oleksin tahtnud näiteks "Laulukarussellis" osaleda, aga tean, et poleks julgenud."



Kunagisest lavakartlikust vaikse häälega tüdrukust on saanud tänu pidevale harjutamisele tugevate vokaalsete oskustega neiu, kes on valmis kas või üle päeva esinema. Selline areng üllatab lauljat ennastki.



Muusika pani elama


"Minu julgus tuli muusikaga, sest muusika pani mind elama," märkis Hannele. "Areng on uskumatu. Kui midagi hästi välja tuleb, lisab see kindlust ja tahet võimalikult ruttu uuesti lavale saada. Tahaks kogu aeg esineda."



Sügisel Pärnu ühisgümnaasiumi lõpuklassi mineval Hannelel on eneseavastamise aeg, ta on leidnud endas uusi iseloomujooni. "Üllatan end pidevalt ja avastan üha enam, mida teha oskan," ütles ta. "Olin enne väga häbelik tüdruk, kuid olen nüüd muutunud julgemaks ja avatumaks. Lava annab mulle energiat."



Kahe aastaga tohutu arengu läbi teinud Hannele arvab, et on leidmas seda, milleks ta võimeline on. "Tahan anda rahvale endast maksimaalse," kinnitas ta. "Esineda võivad kõik, aga oluline on midagi ise pakkuda."



Hannele arvates hakkasid tema jaoks asjad veerema 2007. aasta alguses, kui ta liitus Pärnu noortekooriga, mida juhendab koorijuht Anne Uusna. "Kohe pärast Anne juurde minekut pakuti mulle osa muusikalis "Puujala ja ükssilma sõda"," rääkis ta. "Esialgu kõhklesin, aga mõistsin siis, et see on suurepärane võimalus asjad liikuma saada, ja nii see ongi läinud."



Peatselt pärast kooriga liitumist saavutas Hannele Pärnu linna ja maakonna solistide konkursil "Sügisulg" A-kategoorias teise koha. Eelmisel aastal toimunud samal konkursil kuulutati tüdruk kolmanda koha vääriliseks.



"Kuigi on hea tunnustust saada, pole esikoht oluline," ütles Hannele. "Konkursil on võimalus end näidata ja samal ajal näha, kuidas teised on arenenud. Küll kavatsen tänavu konkursisse rohkem panustada, sest olen palju arenenud ja õppinud oma häälega mängima."



Esimene soolokontsert


Tänavu märtsi lõpus kehastas Hannele naispeaosatäitjat muusikalis "Kiviaja Kalle".



Hannele ütlust mööda võtab ta kõigest pakutavast kinni, et end täiendada ja avastada endale sobivaim muusikavaldkond.



"Muusikalis saab oma eripära ossa panna häälega, aga see on siiski suurema massi üritus, kus peab teistega arvestama," sõnas ta. "Muusikal on omamoodi huvitav, sest kukub iga kord erinevalt välja. Aga eelistan soolot, sest siis saan rahvaga paremini suhelda."



Paari aasta jooksul on noort lauljatari saatnud ka ebaõnn. Kahel viimasel aastal Saaremaal toimunud üleriigilise solistide ja duettide konkursi ajal on neiu haige olnud. Esimesel aastal läks ta haigena lavale, sel aastal ärkas tüdruk konkursipäeval aga hääleta ega saanud lavalegi.



"Pidin sel aastal duetti laulma, aga mul polnud häält ja tuli võistlust lihtsalt pealt vaadata, mis oli väga kurb," rääkis neiu.



Pärast ebaõnne Saaremaal pakkus Hannele ema tütrele välja idee korraldada koos koorikaaslasega isiklik soolokontsert. Mõeldud, tehtud. Kontsert reklaamiti välja isemeisterdatud flaieritega, bänd aeti sõpradest-tuttavatest kokku ja 9. aprillil toimus Kunstide maja ärklisaalis Hannele esimene ametlik kontsert "Sõbrale".



"Esimene kontsert oli minu jaoks ulmeline, ootasin seda väga ja tahtsin, et kõik tuleks välja nii, nagu ideaalis ette kujutasin," meenutas Hannele. "Kõik oligi nii, nagu ootasin, ja rohkemgi veel. Õhkkond oli mõnus, leidsin rahvaga ühise keele ja sain neile pakkuda, mida suudan."



Hannele tunnistas, et ei oodanud kontserdile suur rahvahulka, kuid kontserdi ajaks oli Kunstide maja ärklisaal rahvast täis. Hoolega valitud laulud läksid inimestele südamesse.



Pani osa publikust nutma


"Minu jaoks oli pärast kontserti kõige liigutavam, et inimesed tulid minu juurde ja ütlesid, et nad hakkasid minu esinemise ajal nutma," rääkis Hannele. "Siis jõudis kohale: inimesed hakkasid selle peale nutma, et mina laulsin. Tundsin, et olin sõnumiga inimesteni jõudnud, ja see oli ülim tunne."



Hannele arvates on tema arengus mänginud kõige tähtsamat rolli juhendaja Anne, kuid niisama tähtsaks peab tüdruk kodust toetust. Ema soovitab tütrele lugusid, mida esitada, ja õmbleb esinemiste jaoks riideid.



Kaks aastat Hannelet juhendanud Uusna kirjeldab tüdrukut särava ja meeldejääva isiksusena, kes üritab laulu teksti ja sisu kuulajani viia. "Laulude valik on talle just sisu poolest tähtis, ta ei karda katsetada stiile ja vorme ning on positiivselt auahne ja sihikindel," lisas ta.



Noore laulja arenemist jälginud Uusna sõnade järgi on Han-nele areng olnud suur nii vokaalselt kui väljendusoskuselt. "Pisikesest arglikust tüdrukust on saanud enesekindel ja maitsekas noor laulja,"  kinnitas juhendaja. "On kohutavalt tähtis, et õpilase ja õpetaja vahel tekiks hea klapp ehk austus ja lugupidamine teineteise tegevuse, põhimõtete ja isiksuse suhtes. Arvan, et see ja Hannelele antud looduslik säde ongi kiire arengu põhjus."



Sügisel on neiul plaan osa võtta saatest "Eesti otsib superstaari", milleks ta juba kaks aastat hoogu võtnud. "Tundsin eelmisel aastal, et pole jõundnud veel selle punktini, aga sel aastal olen leidmas seda, kes ma lauljana olen, ja nüüd võiks juba proovida," lausus Hannele.



Lähitulevikus on neiul kavas mitu kontserti. "Mind hakkab rohkem kuulma," kinnitas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles