Punane torn pakub isetegemise rõõmu

Karin Klaus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnus Rüütli tänaval võib ise endale klaasehte valmistada, juhendavad Teele Jõe (paremal) ja Marit Karotamm (vasakult teine).
Pärnus Rüütli tänaval võib ise endale klaasehte valmistada, juhendavad Teele Jõe (paremal) ja Marit Karotamm (vasakult teine). Foto: Henn Soodla

Pärnus Punases tornis Hommiku 11 käib suveperioodil põhiline tegevus õues, kuhu on sisse seatud käsitöölaat ja kohvikunurk.


15. sajandil ehitatud torni müüride vahele on palaval suvepäeval mõnus sisse astuda. Esimesel korrusel on avatud kauplus, kus saadaval nii suveniire kui unikaalset omaloomingut Pärnumaa käsitöölistelt. Teise korruse galeriis on üleval näitused, praegu on seal avatud väljapanek Pärnu osavnäppude helmetöödest. Augustis pannakse üles uus näitus “Minu lõbusad riided”, mis annab ideid riiete nutikaks taaskasutamiseks. Kuraatoriks on sisekujundaja Marit Murd.



Punase torni põhiline kaubamärk on aga klaasisulatamine: klaasikildudest saab iga soovija kokku panna pildi, ehte või midagi muud ning keldrikorrusel asuvates ahjudes sulatatakse kompositsioonid 800 kraadi juures kokku kauniteks kujunditeks. Töötubasid korraldatakse kokkuleppel nii üksikisikutele kui gruppidele, klaasiga tegutseda saab torni keldris ja praegu hooviski.



Kui klaasi sulatada saab vaid tornis kohapeal, siis juba valmis klaaskujundeid eheteks vormistada võib igal pool mujalgi. Sel suvel on Punase torni pererahvas valmis teinud väikese vankri, kus peal vitraažehete valmistamiseks vajalikud tööriistad ja -vahendid. Vankrit võib näha põhiliselt Rüütli tänaval või mujal kesklinnas, kuid seda saab tellida endale kojugi.



“Klaasist ehete valmistamine nagu käsitöö üleüldse on emotsiooni tekitamine,” seletas Punase torni projektijuht Jüri Soo. “Inimene saab naudingu millegi oma kätega tegemise protsessist ja rõõmu valminud ehtest jätkub kauaks.”



Soo jutu järgi on vitraažehte tegemine imelihtne ja vähese abiga saavad sellega hakkama isegi üsna väikesed lapsed. Ühe ripatsi tegemine maksab 35 krooni.



Torni hoovis on käsitöömüügi kõrval avatud Picadilly kohvikunurk, kus saab osta käsitööna valminud kooke-küpsiseid-trühvleid.



Punane torn on avatud teisipäevast pühapäevani 10-17, väljaspool seda aega võib meisterdama või piknikku pidama tulla kokkuleppel, võttes ühendust telefonil 443 4611 ja 5626 3593 või www.punanetorn.ee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles