Hollandlased tagastasid äraraiutud pea

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hollandi välisminister Maxime Verhagen (keskel) kirjutamas alla dokumentidele, mille alusel tagastatakse Ghanasse kunagise hõimujuhi äraraiutud pea
Hollandi välisminister Maxime Verhagen (keskel) kirjutamas alla dokumentidele, mille alusel tagastatakse Ghanasse kunagise hõimujuhi äraraiutud pea Foto: AFP / Scanpix

Hollandi valitsus tagastas Ghanasse kunagise hõimujuhi äraraiutud pea.

Hollandi kindral Jan Verveer poos kuningas Badu Bonsu II 171 aastat tagasi üles ja raius siis tal pea otsast, kirjutab The Telegraph.

Kuninga pea avastati möödunud aastal Leideni ülikooli meditsiiniinstituudi anatoomikumist, kus teda hoiti formaldehüüdi lahuses.

Hollandlased otsustasid leiu kuninga järglastele tagastada.

Pea tagastamise tseremoonia leidis aset Hollandi välisministeeriumis ja sellest võtsid osa ka ahanta hõimu liikmed, mille kunagine juht oli peast ilma jäänud kuningas.

Kuid hõimuliikmed ei jäänud siiski rahule.

«Ma olen vihane ja solvunud, et mu esiisa tapeti,» sõnas kuninga lapselapselapselaps Joseph Jones Amoah.

Hõimuliikmete sõnul oli nende Hollandisse sõidu eesmärgiks teha kindlaks, kas tegemist on tõesti kunagise kuninga peaga, mitte seda kodumaale kaasa viia.

«Kui me selle pea kaasa võtame, siis on see praeguse kuninga solvamine ning protokolli rikkumine,» sõnasid hõimuliikmed.

Aafrika kuninga pea võttis 1838. aastal maha Hollandi kindral Jan Verveer. Tapmise põhjuseks toodi asjaolu, et kuningas lasi tappa kaks hollandi emissari. Kuningas ehtis hollandlaste peadega oma trooni.

Hollandi välisministeeriumi pressiesindaja Bart Rjis kinnitas, et aafriklased nõustusid lõpuks kunagise kuninga pea oma kodumaale toimetama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles