Peruust leiti inkade-eelsest ajastust pärit inimjäänused

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inkade-eelsest ajastust pärit muumia
Inkade-eelsest ajastust pärit muumia Foto: Reuters / Scanpix

Peruus pealinnas Limas endises slummis tehtud väljakaevamistel avastati inkade-eelsest ajastust pärit muumia ja veel kaheksa inimese skeletid.

Kodutud elasid kohas aastaid, teadmata seal olevast matmispaigast, kirjutab Reuters.

Arheoloog Roberto Quispe sõnul pärinevad leiud enne inkasid olnud Ychsma tsivilisatsiooni ajast, mis kestis 1000 – 1400.

Matmispaik avastati, kui Peruu rahvusinstituudi teadlased koostöös linnavalitsusega lasid sealse «kummituslinna» maha lammutada ja kodutud teise kohta paigutada.

Limas on sadu arheoloogiliselt tähtsaid paiku. Samas on alates Hispaania konkistadooride sissetungist põliselanike paikadele, hauakohtadele ja pühadele aladele palju ehitisi püstitatud.

Paljud huaca`d, nagu peruulased neid põliselanike paiku kutsuvad, on sajandite jooksul hauarüüstajate poolt paljaks riisutud.

Kuid mitmed sellised, eelkõige jõukamates linnaosades asuvad paigad, on ära restaureeritud ja sinna on leitud inimjäänuste ja esemete tarbeks muuseum rajatud.

Inkad on ketšua keelt kõnelev  indiaanihõim ning sellest pärinev valitsev kiht ja dünastia, kes  13. – 15. sajandil  rajasid Peruus  tsentraliseeritud, teokraatlike sugemetega despootliku riigi.  1532 mõrvasid  konkistadoorid Francisco Pizarro  juhtimisel viimase inkade valitseja Atahualpa ja alistasid nende riigi.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles