Merle Jääger: handsast pohmelli ei saa!

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merle Jääger
Merle Jääger Foto: Aldo Luud / SL Õhtuleht.

Taas tõusis päevakorda kodus aetud kange alkoholi, täpsemalt puskari valmistamise ja müümise seadustamine. Eelmisel nädalal arutleti kanepi legaliseerimise üle. Mida arvavad meie staarid?


Sissejuhatuseks teeb Merca selgeks, et Setumaa kuulsat napsi nimetatakse handsa ja hääldada tuleb seda pehme s-häälikuga. Puskar on hoopis madalama kvaliteediga jook.

«Minul on handsaga väga mitmeid ja toredaid kogemusi. Mul on oma tuttav, kelle käest ma ostan ja ausõna, see mida tema teeb, on ülimalt suurepärane. Liitri hind tuleb natuke üle 100 krooni. Lisaks üks aasta, kui oli suur õunasaak, siis ta tegi isegi imehead kalvadosi,» räägib Merca oma kogemustest.

«Setude rukkist aetud handsa annab riigiviinale igas punktis silmad ette,» kiidab Merle Jääger kodutoodangut. «Ta lõhnab nagu vastküpsetatud leib, maitse on mahe ega kõrveta suulage. Kangust tuleb nii 60-70 kraadi, igatahes mitte üle 80. Erinevalt riigiviinast ei ole minul kunagi õnnestunud handsast pohmelli saada. Kindlasti puhtam jook!»

«Minu meelest oleks seadustamine ikka õige küll. Võtame näiteks Seto Kuningriigi päeva. Politsei valvab seal korda ja samas valitakse Seto kuninga parimat handsameistrit. Teatud mõttes rikutakse ju seadust, kuigi Kuningriigipäeval kehtivad Seto Kuningriigi seadused,» toob poetess ja näitlejanna välja olukorra kahepalgelisuse.

Aga kui valida kanepi ja handsa vahel? «Iga kell handsa, sest minul on kanepiallergia,» lõpetab Merca.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles