Uuring: arvutiklaviatuur sisaldab rohkem baktereid kui prill-laud

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Suurbritannias tehtud uuring näitas, et arvutiklaviatuurid on mustemad ja sisaldavad rohkem kahjulikke baktereid, kui WC-pottide prill-lauad.

Testijad uurisid mitme Londonis asuva firma töötajatele kuuluvaid klaviatuure, kirjutab metro.co.uk.

 

«Uurisime 33 arvutiklaviatuuri. Neli neist olid sellises seiskorras, et need kuulutati tervisele ohtlikuks. Iga viies klaviatuur sisaldas rohkem kahjulikke baktereid, kui kontorite tualetipotide prill-lauad,» laususid uurijad.

 

Uuringus osalenud mikrobioloogid andsid käsu tervisele ohtlikud klaviatuurid eemaldada ja ära puhastada.

 

Kõige räpasematel klaviatuuridel oli baktereid 150 korda üle lubatud normi. Need olid viis korda räpasemad, kui samal ajal testitud prill-lauad. 

 

«Eriti ohtlik on see, kui ühe klaviatuuriga töötab mitu inimest. Siis on kahjulike, haigust tekitavate bakterite ülekandumine ühelt inimeselt teisele lihtne,» lausus üks mikrobioloogidest.

Ta soovitas inimestel jälgida, et kui klaviatuuril hakkavad «kultuurid∙ vohama, siis tuleks võimalikult ruttu neist lahti saada.

«Ütleme, et kellelgi töötajatest on külmetus või ka kõhulahtisus, siis võib kindel olla, et mitmed teised töötajad saavad nakatuse ühiselt kasutatava arvutiklaviatuuri kaudu,» arvasid mikrobiloogid.

Spetsialistid soovitasid seetõttu süstemaatiliselt klaviatuure puhastada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles