Hüljes püüdis kuningpingviiniga paarituda

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuningpingviinid.
Kuningpingviinid. Foto: Wikipedia.org

Lõuna-Aafrika Vabariigi  Pretoria ülikooli zooloog Nico de Bruyn jäädvustas ühe looduse kummalisuse.

Nimelt püüdis lonthüljes paarituda kuningpingviiniga, kirjutab Daily Mail.

«See on imetajate paaritumise üks kummalisemaid juhtumeid,» sõnas imetajate uurija de Bruyn.

Juhtum leidis aset India ookeani lõunaosas asuval Marioni saarel.

Ta jätkas, et kuna tegemist oli noore isase lonthülgega, siis võis see isend olla paaritumises kogenematu ja võttis kogemuse saamiseks ette teise liigi esindaja.

«Arvasin esialgu, et hüljes püüab pingviini tappa. Kuid siis selguse, et tal on siiski teised plaanid – ta harjutas paaritumist,» lisas zooloog.

De Bruyn oli koos kolleegidega Marioni saarel Trypoti rannal lonthülgeid uurimas, kui neile jäi silma üks noor isasloom.

«Umbes seitse kilogrammi kaaluv noor hüljes oli temast palju kergema, umbes üks kilogramm kaaluva linnu peal. Pingviin rapsis ägedalt oma lennuvõimetute tiibadega ja püüdis hülge alt vabaneda. Kuid see ei õnnestunud,» meenutas zooloog nähtut.

Pärast 45 minuti pikkust pingutust andis hüljes alla, kuna katse ei õnnestunud. Ta läks vette tagasi ja ei tundnud kuningpingviini vastu enam mitte mingisugust huvi.

«Tundus, et pingviin ei saanud sellest paaritumiskatsest vigastada,» sõnasid juhtumit näinud uurijad.

Zooloogide kinnitusel pole neil veel selge, miks hüljes teise liigi esindaja, kuningpingviini välja valis.

«Mitmete liikide isased sunnivad küll oma liigist emaseid paarituma. Teada on ka juhtumeid, kus on seda tehtud ka lähedaste liikidega, kuid mitte täiesti teisest liigist isendiga,» lisasid uurijad.

Zooloog de Bruyni kinnitusel on see esmakordne tähelepanek, et imetaja püüab teise liigi esindajaga paljuneda.

«Emased lonthülged võisid selle noore isase tema kogenematuse tõttu ära tõugata ja selle tõttu suunas ta oma paaritumissoovi teisele liigile,» arvas zooloog.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles