ETV näitab värsket dokumentaaldraamat esimesest reisist Kuule

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader filmist «Kuureis. Apollo 11 lend»
Kaader filmist «Kuureis. Apollo 11 lend» Foto: ERR

 

ETV näitab teisipäeval, 21. juunil kell 21.30 värsket dokumentaaldraamat «Kuureis. Apollo 11 lend» (Inglise 2009), tähistamaks inimese esimest sammu Kuu pinnal 20. juulil 1969.

 

Ennenägematu sündmuse otseülekannet jälgis 600 miljonit inimest üle kogu maailma. Apollo 11 Kuu-lennu 40. aastapäeva puhul valminud dokumentaaldraamas räägitakse, kuidas ajalooline lend teoks sai ja missugused olid need kolm meest, kes kuulusid meeskonda: Neil Armstrong, Edwin «Buzz» Aldrin ja Michael Collins.

 

Film jälgib astronaute, kui nad teevad läbi NASA pingelise valikuprotsessi, avalikustab Apollo raske treeningprogrammi ja selle mõju osalejatele, nende peredele ja lähedastele, näitab rahutuid reisiettevalmistusi, laskumist Kuule - loo kogu seikluslikkust väga tõelähedaselt.

 

Intrigeerivalt avaneb filmis kolme mehe isiklik keeruline teekond - Armstrong, Aldrin and Collins kavatsesid lennata Kuule ja jõudsid selle käigus ka enda ja kaaslaste seni varjatud sügavusteni.

Film esitab peategelastest müüte kummutavad portreed ja näitab julgel viisil nende omavahelisi suhteid ja iseloomuomadusi. Muuhulgas näidatakse tulise loomuga Aldrini ja tasakaaluka Armstrongi konkurentsi ja vastuolusid.

 

ETV hanketoimetuse juhataja Viola Salu ütles, et tema jaoks tegi filmi muu hulgas põnevaks see, et Armstrong, Aldrin ja Collins on kõik väga tugevad, kuid samas äärmiselt erinevad isiksused.

«Samuti asjaolu, et nii kosmonaudid kui ka nende perekonnad valmistati ette tõsiasjaks, et mehed ei tarvitse legendaarselt Kuu-reisilt eluga naasta. Selgub, et Buzz Aldrin ja Neil Armstrong jõudsid tagasi Maale vaid tänu õnnelikule juhusele ja meeste endi targale tegutsemisele,» rääkis Salu.

 

Dramaatilises rekonstruktsioonis on kasutatud uuenduslikke eriefekte, vahedaid intervjuusid, arhiivimaterjale, mida pole varem näidatud, tuuakse välja hämmastavaid fakte. Vaatajateni jõuab kütkestav lugu, millest suurt osa teadsid seni vaid vähesed.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles