Velikije Luki tähistab Tartus Võidupüha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ansambel Velikije Luki
Ansambel Velikije Luki Foto: Toomas Huik

Eesti punkrocki legend Velikije Luki eesotsas näitleja Ivo Uukkiviga tähistab 9. mail Tartu Sadamateatris suurejoonelise kontserdiga Võidupüha ehk 53 aasta möödumist Suure Isamaasõja lõpust, seda mõistagi Eesti NSV aegu mäletavate inimeste iroonilises võtmes. 

 

«Võidupüha 9. mai tuletab mulle lapsepõlve meelde: alati oli ilus ilm, esimesed lilled olid oma õied juba lahti teinud ja teised ninad mulla seest välja pistnud. See oli Võidupüha ehk kevade võit talve üle!» meenutas ansambli solist Ivo Uukkivi. 

«Velikije Luki tähistab selle kontserdiga Teise Maailmasõja lõpu algust. Ja kuna Velikije Luki kui bändi sünd on mõjutatud otseselt Teise Maailmasõja veteranidest, kes võitlesid Velikije Luki all, siis müts maha kõigi langenute ees nii Vene kui Saksa poolel.»

Velikije Lukit kui bändi seob Teise Maailmasõjaga muudki kui nimi. Uukkivi kinnitusel mõjutasid teda nooruspõlves 9. mail kõikjal häälekalt ja ordenitega ehituna Võidupüha tähistanud nõukogude sõjaveteranid punkariks kujunemisel.

«Nad nägid väga hullud välja - vanaaegsed ülikonnad seljas, sõjaväemütsid kuklas, rinnad ordeneid ja medaleid täis tipitud - nende ülevoolav rõõm, mis alati purjus jauramiseks arenes oli muljetavaldav,» meenutab Uukkivi.

Ansambli Velikije Luki asutasid 1982. aasta oktoobris Ivo Uukkivi alias Munk, Allan Vainola, Villu Tamme ja Peep Männil. Bändi aktiivsed tegevusaastad jäid ajavahemikku 1982 – 1992, mil sündisid bändi tuntuimad lood «Tallinn põleb!», «Afganistan», «Agul», «Toksikomaan», «Viina veel», «Südasuine Sügise» jpt.

Algselt KGB huviorbiidis tiirelnud, kohe peale esimest avalikku kontserti keelatud bändide hulka arvatud ning aastaid Eesti NSV võimude tagakiusamisobjektiks olnud Velikije Luki murdis end 1987. aastal suurtele lavadele. Alates 1992. aastast astub Velikje Luki üles vaid erandjuhtudel – valdavalt seoses järjekordse «ümmarguse» sünnipäevaga kord või paar iga viie aasta tagant.

Velikije Luki Võidupühakontsert 9. mail Tartu Sadamateatris algab kell 20.00 ning soojendusesinejaks on kodumaine punkansambel ZLO. 

Ansambel Velikije Luki:  

* Ivo Uukkivi - vokaal
* Villu Tamme - kitarr
* Kuldar Hanstin - kitarr
* Raivo Pilt - basskitarr
* Raik Kuusemets - trummid

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles