Hiina arheoloogid leidsid vanad spikriraamatud

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina arheoloogid leidsid vanad spikriraamatud
Hiina arheoloogid leidsid vanad spikriraamatud Foto: AP / Scanpix

Arheoloogid leidsid kaks väikest Vana-Hiina spikriraamatud, mida riigiametnike kohale kandideerinud kasutasid salaja eksamitel.

Kaks väikest siidile trükitud raamatut pärinevad Qingi dünastia (1644 – 1911) ajastust, kirjutab The Telegraph.

Need aitasid eksamitegijatel oma mälu värskendada näiteks Confutsiuse «Nelikraamatu» ja teiste kirjanduslike tööde suhtes, mille teadmist nõuti keiserlike riigiametnike eksamil.

Üks raamatutest, mis leiti Qingdaost, on arheoloogide väitel Ida-Hiinast seni leitud vanadest raamatutest väikseim. See 160 leheküljest koosnev teos mahub tikutoosi. Sellel on 14 000 hieroglüüfi.

Teine selline spikriraamat leiti Hainani saarelt. Selle 32 leheküljel on 32 miljonit hieroglüüfi.

Ekspertide sõnul on need mõlemad kirjutised väga väärtuslikud.

Vana-Hiinas kasutati riigiametnike eksameid 1300 aastat. Qingi dünastia viimasel valitsusaastal 1905 see traditsioon kaotati. Teoreetiliselt võis ükskõik kes neile eksamitele pääseda, kuid saamaks riigiametnikuks, tuli siiski omada head haridust.

Kandidaatidele esitati küsimusi sõjalise strateegia, seaduste, maksude, põllumajanduse, geograafia, muusika, matemaatika, kirjanduse kohta ning mõnel puhul tuli näidata ka sõjariistade kasutamise ja ratsutamise oskust.

«See on esimene kord, mil me spikrid leidsime. Eksamineeritavad peitsid neid kõikvõimalikesse paikadesse. Mütsidesse, jalatsitesse ja isegi söögikarpidesse. Mõned õmblesid need oma aluspesu sisse,» selgitas Hainani antiikasjade ameti asejuht He Xiang.

He jätkas, et neil kirjutistel olid märksõnad asjade kohta, mida võidi keiserlikul eksamil nõuda.

«Neid kasutanutest osa jäid ka vahele ning neid karistati julmalt,» jätkas hiinlane.

He sõnul on Hiananilt leitud spikriraamat üsna kulunud, mis võib tähendada seda, et raamatut kasutati väga palju.

Hiinas on siiani kasutusel õppe- ja eksamimeetod, mis nõuab väga pikkade tekstide pähe õppimist. Kuid sellega kaasneb ka nüüdisajal spikerdamine. Näiteks kasutatakse väikeseid ja peaaegu nähtamatuid kõrvaklappe, kust kostub lindistus. Kasutatud on ka joogipudelitesse peidetud spikreid, mis tulevad nähtavale pärast vedeliku ärajoomist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles