Pittsburghi pilvelõhkuja edastab krüptilist sõnumit

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pittsburghi linnavaade.
Pittsburghi linnavaade. Foto: Reuters / Scanpix

Ameerika linnas Pittsburghis asub pilvelõhkuja, mis torni tipust valgus vilgutades peaks morsetähestikus edastama linna nime «PITTSBURGH». Tegelik sõnum on aga midagi muud.


Kohalik lühilaineraadioentusiast Tom Stepleton märkas 4. juuli ilutulestikku imetledes vigast sõnumit, kirjutab ajaleht Pittsburgh Post-Gazette. Mees räägib, mis tema tähelepanu köitis: «Korraga märkasin, et vilkuv tuli edastas morses tähte K (kriips punkt kriips)."

«K-täht on mul hästi meeles, sest sellega algab mu õe nimi,» seletas Stepleton. «Vaatasin hoolikamalt ja nägin, et terve sõnum on «P-I-T-E-T-S-B-K-R-R-H». Mida see küll tähendada võiks, imestab endine piloot ja raadioentusiast.

Tom Stepleton jäädvustas vigase sõnumi videole ning tõlkis ära, seda võib näha siit.

Pärast seda, kui lugu ajalehes ilmus, hakkasid asjaomased isikud suure kiiruga sebima. Juba järgmisel päeval edastas torn uut sõnumit, sedapuhku «TPEBTSAURGH». Video sellest siin.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles