Päevatoimetaja:
Katrin Lust
(+372) 56681734

Saksa kokandusfänn kaotas vedela lämmastiku tõttu käed

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Inna-Katrin Hein
Copy
Kokandusfänn kaotas vedela lämmastiku tõttu käelabad
Kokandusfänn kaotas vedela lämmastiku tõttu käelabad Foto: AFP / Scanpix

Saksamaal Berliini lähistel Stahnsdorfis kaotas üks kokandusega tegelev noormees toiduvalmistamise eksperimendi tõttu käelabad.

24-aastane Martini nimeline mees tahtis katsetada kokkamist vedela lämmastiku abil, kirjutab sky.news.com.

Kokad kasutavad vedelat lämmastikku toiduainete koheseks jahutamiseks.

Sakslase katse tagajärjel tekkinud plahvatus rebis tal kohe ühe käelaba otsast, teine käelaba sai raskelt kannatada ja see amputeeriti hiljem haiglas.

Mehega samas köögis olnud naised, kellest üks oli ta tüdruksõber, teine aga tüdruksõbra ema,  pääsesid vigastusteta.

Noormees ütles juhtumi uurijatele, et plahvatus tekkis, kui ta hakkas gaasipliiti kasutama. Tüdruksõber aga lükkas kallima jutu ümber, öeldes, et noormees püüdis kanistrist vedelat lämmastikku kätte saada.

Tavatingimustes on lämmastik värvitu ja lõhnatu gaas, mis kondenseerub temperatuuril –196° Celsiust värvituks vedelikuks – vedelaks lämmastikuks.  Kuna ta on väga ebastabiilne, siis hoitakse seda erinõudes.

Arvatavalt sai sakslane idee kasutada vedelat lämmastikku kuulsalt briti kokalt Hestor Blumenthalilt, niinimetatud molekulaargastronoomia rajajalt.

Blumenthal on tuntud selle poolest, et teeb toiduvalmistamisel eluohtlikke katseid.

Blumenthal kasutas vedelat lämmastikku näiteks jäätise tegemiseks, kuna vedel lämmastik külmutab silmapilkselt.

Tagasi üles