Päikeseenergia lennuk teeb esimese ümber maakera lennu 2012

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bertrand Piccard (paremal)ja Andre Borschberg
Bertrand Piccard (paremal)ja Andre Borschberg Foto: Reuters / Scanpix

Šveitsi seikleja ja piloodi Bertrand Piccardi sõnul teeb päikeseenergiat kasutav lennuk Solar Impulse (ametlik nimetus HB-SIA) oma esimese ümber maakera lennu 2012. aastal.

Piccard ja firma Solar Impulse juht Andre Borschberg tutvustasid hiljuti selle lennuki prototüüpi, kirjutab Helsingin Sanomat.

Lennuk on kaetud 12 000 väikese päikesepaneeliga. Solar Impulse kaalub lennuki kohta vähe, ainult 1500 kilogrammi, kuna ta koosneb tänapäevastest kergmaterjalidest.

Öiste lendude jaoks on kerglennukil liitium-polümeer patareid, mis kaaluvad 400 kilogrammi. Ka on lennumasinal neli mootorit, mille igaühe võimsus on kümme hobujõudu.

Päikeselennuki maksimaalkiirus ulatub kuni 70 kilomeetrini tunnis ehk see ei ole just eriti kiire. Sellise kiirusega kulub ümber Maakera lennuks ehk 40 000 kilomeetri läbimiseks 25 päeva.

Lennu saaks põhimõtteliselt teha ilma vahemaandumisteta, kuid üksainus piloot ei peaks niikaua vastu, sest lennuk vajab pidevat juhtimist.

Piccardi arvates suudaks ta lennukit ilma pausideta juhtida viis päeva järjest. Siis võiks ta pärast vahemaandumist anda selle üle mõnele oma kolleegile.

Solar Impulsiga on võimalik lennata kuni 8,5 kilomeetri kõrgusel.

Piccardi sõnul katsetab ta esmalt lühikeste vahemaade läbimist. Esimene testlend peaks toimuma veel sellel aastal Zürichi kantonist asuvalt Dübendorfi lennuväljalt Vaudi kantonis asuvasse Payerne`i õhuväebaasi.  Esimene üle Šveitsi lend peaks toimuma 2010. aastal.

Pärast seda aga võtab ta ette lennu üle Atlandi ookeani.

Picard tegi ajalugu ka 1999. aastal, kui ta lendas kuumaõhupalliga ilma vahemaandumiseta  ümber maakera.

Piccard kavatseb päikeselennukiga lennata sama teed mööda, mida ta lendas kuumaõhupalliga. Lennu alguspunkt peaks olema Araabia Ühendemiraatides, sealt edasi kulgema üle Hiina, Hawaii ja USA lõunaosariikide kaudu Lõuna-Euroopasse ning tagasi stardipunkti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles