Filipiinidel keelati organite müümine välismaalastele

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neeru ära müünud filipiinlane
Neeru ära müünud filipiinlane Foto: AFP / Scanpix

Filipiinide valitsuse otsuse kohaselt keelati organite müümine ja siirdamine välismaalastele.

Filipiinid püüavad selle sammuga pääseda odavate siirdamisoperatsioonide maa mainest, kirjutab The Telegraph.

Tervishoiuekspertide hinnangul on Filipiinidel näiteks maailma kõige odavamaid neerusiirdamisoperatsioonid. Ametliku statistika kohaselt sai seal riigis 2006. aastal uue neeru 436 jõukat välismaalast.

Uute seaduste kohaselt ei tohi doonorid oma organeid nendega mitte suguluses olevatele isikutele enam loovutada ega müüa.

Alles möödunud nädalal vapustas Filipiine juhtum, kus Quezoni politsei päästis organitega äritseja käest üheksa meest, kes olid nõus odavalt oma neerud maha müüma.

«Neeru müümine oleks aidanud leevendada rasket majanduslikku olukorda ja oma lapsi näljast päästa,» lausus üks neeru müüa soovinud meestest.

Äritseja lubas igale mehele neeru eest 2755 dollarit (26 999 krooni), tahtis need aga siirdamisi tegevale haiglale edasi müüa 4560 dollari (44 688 krooni) eest.

Organite siirdamisega tegelevad haiglad võtavad siirdamisoperatsioonide eest jõukatelt välismaalastelt ja filipiinlastelt 57 000 dollarit (558 600 krooni).

«Organite siirdamise turism peidab endas peale eetiliste probleemide ka mitmeid meditsiinilisi ohte. Nii näiteks võib tekkida organi saajal äratõukamise reaktsioon, ta võib saada infektsiooni või näiteks haigestuda kollatõppe. Ka organi loovutajaid võib sama ees oodata,» hoiatasid spetsialistid.

Filipiinide ametnike kinnitusel ootavad uuest seadusest üle astuvaid haiglaid ees karmid sanktsioonid.

Tervisespetsialistide ja sotsiaalteadlaste sõnul langeb ühe neeru loovutanud isikutel elukvaliteet ning neil tekivad sageli terviseprobleemid, mis võivad viia ka enneaegse surmani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles