Saksa kunstnikud elasid täid peas

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa kunstnikud elasid kolm nädalat täid peas. Kunstnik Akim One Machine-Tu Nyuyeni peas oli dušimütsi, et täid laiali ei jookseks
Saksa kunstnikud elasid kolm nädalat täid peas. Kunstnik Akim One Machine-Tu Nyuyeni peas oli dušimütsi, et täid laiali ei jookseks Foto: AFP / Scanpix

Seitse Berliinist pärit kunstnikku laiendasid kunsti piire, elades Iisraeli ühes muuseumis kolm nädalat täid peas.

Tel Avivi lähedal asuva Bat Yami muuseumi kuraatori Milana Gitzin-Adirami kinnitusel pole kunst enam ainult lõuendile maalimine, kirjutab newsvault.com.

«Elu on kunst ja kunst on elu,» põhjendas kuraator sakslaste performance`i.

See näitus tekitas riigis, kus täide meenutamine viib mõtted natsipropagandale, milles juute kirjeldati täide ja parasiitidena, palju vastukaja.

Paljud kohalikud pidasid sakslaste ettevõtmist solvanguks.

Kunstnike sõnul polnud nende eesmärgiks mitte kedagi solvata, vaid nad tahtsid lõhkuda piire kunsti ja reaalse elu vahel.

Sakslased elasid, sõid, magasid ja ka pesid ennast avalikult.

«Meie eesmärgiks oli elada muuseumis kui külalised ning samal ajal pakkusime oma peadega nii-öelda «hotelli» täidele. See on nagu kaks ühes hotellikogemus,» sõnas täide laialijooksmise takistamiseks peas dušimütsi kandnud Vincent Grünewald.

Mehe kinnitusel olid nad valmis selleks, et Iisraelis neid ei mõisteta.

«Me avasime selle etteastega vanad haavad. Samas tahtsime näha külastajate reageeringut täidele, mis nende kultuuriruumis viitab holokaustile ja sõimusõnale parasiit,» selgitas kunstnik Stefan Reuter.

Kunstnikerühmituse kinnitusel said nad nii negatiivset kui ka positiivset tagasisidet.

«Üks eakas naine tuli meid tänama, et me oma provokatiivse etteastega julgesime ajaloo kitsakohad avalikkuse ette tuua,» lisas Reuter.

Kunstnike arvates oli enda piinamine täidega asja väärt, sest mitte mingit muud moodi poleks nad seda kogemust saanud.

«Igasugused putukad, ka täid, on tänapäeval osa kunsti tegemisest,» arvas saksa kunstnike rühmituse liige Akim One Machine-Tu Nyuyen.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles