Hiidkalmaar sulatatakse uurimiseks üles

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus-Meremaal hakatakse uurima 2007. aastal püütud hiidkalmaari
Uus-Meremaal hakatakse uurima 2007. aastal püütud hiidkalmaari Foto: AP / Scanpix

Uus-Meremaal alustatakse täna külmutatud hiidkalmaari (Mesonychoteuthis hamiltoni) ülessulatamist.

Kümne meetri pikkune ja pool tonni kaaluv kalmaar on paigutatud soolaveega täidetud vanni, kirjutab BBC.

 

Pärast sulatamist asuvad teadlased teda uurima ja lahkama.

 

Jääkülmades Antarktika vetes elavate ja kuni 15 meetri pikkuseks kasvavate hiidkalmaaride kohta on seni üsna vähe teada.

 

«Hiidkalmaarid on väga haruldased. Meie käes olev on üks kuuest, kes kunagi on välja püütud,» lausus Uus-Meremaa rahvusmuuseumi töötaja Carol Diebel.

 

Ta lisas, et selle isendiga tuleb väga ettevaatlikult ringi käia, sest see on üks vähestest hiidkalmaaridest, kes on tervena kätte saadud.

Mesonychoteuthis hamiltoni püüti 2007. aasta veebruaris Rossi merest.

Teadlaste eesmärgiks on kindlaks teha ka uurimise all oleva hiidkalmaari sugu, esmaste vaatluste järgi võib tegemist olla isasega. Seni on arvatud, et emased hiidkalmaarid kasvavad suuremaks kui isased.

 

Hiidkalmaari lahkamist plaanitakse näidata otseülekandena ka internetis. Selle nädalal lõpul avalikustatakse uurimise tulemused.

Hiidkalmaari lahatud osad palsameeritakse ja säilitatakse teaduse tarbeks.

Selle liigi kohta saadi esmakordselt andmeid 1925. aastal, kui vaala sisikonnast leiti kaks selle peajalgse limuse tundlat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles