Vanad mobiilid sisaldavad aardeid?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanades mobiilides leidub aardeid?
Vanades mobiilides leidub aardeid? Foto: Reuters / Scanpix

Jaapanis on tähele pandud, et vanades mobiilides võib sisalduda aardeid.

Jaapanlaste kinnitusel on vanades elektroonikaseadmete sisalduva kulla ja muude metallide kogumine majanduslikult kasulik, kirjutab mtv3.fi.

Urbanistlike kullakaevurite leiud sobivad uuesti kasutamiseks nii elektroonikatööstuses kui ka kullaseppadele.

Kui tonnist malmist võib keskmiselt leida viis grammi kulda, siis tonnist vanadest mobiilidest võib leida 150 grammi kulda.

Sama kogus vanu mobiile sisaldavad näiteks ka sada kilogrammi vaske ja kolm kilogrammi hõbedat.

«Mõnele on vanad elektroonikaseadmed, sealhulgas ka mobiilid ainult jäätmed, teistele aga kullakaevandus,» sõnas taaskasutuskeskuse Eco-Systems juht Nozomu Yamanaka.

Yamanaka lisas, et Eco-Systems toodab 200 – 300 kilogrammi kulda ühes kuus.

Kuna Jaapanil pole elektroonikatööstuses vajaminevaid maavarasid, siis taaskasutusse võtmine on väärismetallihindade taevasse kerkides muutunud majanduslikult kasulikuks.

Jaapanlased kasutavad mobiiltelefoni keskmiselt kaks aastat ja kaheksa kuud ning selle tõttu on seal riigis saadaval üsna palju kasutatud mobiile.

Taaskasutusse jõuab siiski ainult 10 – 20 protsenti vanadest mobiilidest, sest nende endised omanikud on mures selle pärast, mis saab mobiilidesse talletatud informatsioonist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles