Põltsamaal on väljas Eesti meedia ajaloo näitus

Veste Roosaar
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põltsamaa.
Põltsamaa. Foto: Urmas Luik

Eesti pressimuuseum pakub augusti lõpuni Põltsamaa lossis vaadata esimest eestikeelse ajakirjanduse ja meedia ajaloo koondnäitust "Mediapolis".


"Mediapolis" koosneb kolmest suuremast ja kahest väiksemast väljapanekust. Mahukaima osa "Mediapolisest" võtab enda alla Eesti ajalehtede liidu koostatud 2008. aasta parimate pressifotode näitus.



Väljas on ligi viiskümmend tööd, mis võtavad kokku eelmise aasta olulisimad sündmused ja annavad aimu Eesti ajakirjandusfoto tasemest.



Pressifotodega samas ruumis võib näha Eesti pressimuuseumi koostatud lühiülevaadet esimestest eestikeelsetes ajalehtedes ilmunud illustratsioonidest ja fotodest. Samuti leiab külastaja seal valiku kirjutusmasinatest, mis on läbi ajaloo olnud ajakirjanike olulisimaid töövahendeid. Näitusel antakse põgus ülevaade kirjutusmasinate rollist põrandaaluse ajakirjanduse trükkimisel ja levitamisel.



Lossi keldris on väljas fotomuuseumi koostatud väljapanek Johannes ja Peeter Parikast. Mõnda aega Põltsamaal elanud vennad kolisid 1910. aastal Tallinna ja avasid seal Kuninga tänaval oma fotoateljee. Enne II maailmasõda said neist Eesti Vabariigi tuntuimad päevapiltnikud.



Parikate näitustega samas ruumis on vaadata 1938. aastal valminud Eesti Kultuurfilmi pala "Nii sünnib ajaleht". Filmi autor on Parikatega tihedat koostööd teinud filmimees Konstantin Märska. Pala annab ülevaate ajalehe Postimees trükiettevalmistusest ja trükkimisest.



"Mediapolise" kolmas väljapanek paikneb Põltsamaa muuseumis ja valgustab eestikeelse ajakirjanduse kujunemist ja arengut 1940.aastani vaimuliku ajakirjanduse näitel. Külastajad näevad vanimaid eestikeelseid ajalehti ja sirvida saja-aastast Ristirahva Pühapäevalehte.



"Mediapolise" pani kokku Põltsamaal tegutsev Eesti pressimuuseum, et väärtustada Põltsamaa rolli eestikeelse ajakirjanduse hällina. Hakkas ju Põltsamaa külje all Kuningamäel 1766. aastal ilmuma esimene eestikeelne ajakirjandusväljaanne "Lühhike öppetus". Pressimuuseumi kohta võib lähemalt lugeda aadressil www.aukk.ee.



Väljapanekute koostamisel pakkusid tuge Eesti ajalehtede liit, fotomuuseum, Eesti kirjandusmuuseum, Põltsamaa muuseum ja kultuurkapital.



Näituste sari on avatud augusti lõpuni iga päev 10-18. Pileteid hinnaga 25 krooni müüb näitustele Põltsamaa lossis paiknev turismiinfopunkt. Sama piletiga pääseb vaatama Põltsamaa muuseumi püsiekspositsiooni.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles