Maiade apokalüpsise märk ilmus viljapõllule

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maiade apokalüpsise märk ilmus viljapõllule
Maiade apokalüpsise märk ilmus viljapõllule Foto: Wikipedia.org

Suurbritannias Wiltshire`is Silbury Hilli lähistel avastati viljapõllule tehtud sümbol, mis maiade kultuuris tähistab apokalüpsist.

Silbury Hill on Euroopa suurim inimkätega tehtud mägi ja see kuulub maailmapärandi hulka, kirjutab The Telegraph.

Viljaringide uurijate sõnul on 105-meetrise läbimõõduga ring maiade peaehte kujuline. Sellel olevad sümbolid aga viitavad maiade 5126 aasta pikkusele kalendrile, mis lõppeb 21. detsembril 2012.

«Siinse viljaringi puhul on tegemist maiade sümboliga ning kalendriga, mis lõppeb 2012. Tegemist võib olla apokalüptilise hoiatuse ja ettekuulutusega maiade kalendri viimase aasta kohta,» sõnas viljaringide asjatundja ja tõlgendaja Karen Alexander.

Möödunud kuul avastati Wiltshire`ist Yatesburis asuvalt kaerapõllult 120-meetrise läbimõõduga ring, millel oli kujutatud fööniksit ja mis uurijate sõnul samuti võib viidata murrangutele ühiskonnas. 

Viljaringid on viljapõldudel mahamurtud kõrtest loodud või tekkinud kujundid. Kuigi nimetuse järgi on tegu ringidega, esineb ka muid kujundeid ja nende kombinatsioone.

Viljaringidest on teateid alates 1950. aastatest, kuid massiliseks muutus see nähtus 1970. aastatel Inglismaal. Sellest ajast alates on viljaringe leitud ka Venemaal, Kanadas, Prantsusmaal, Brasiilias, Argentiinas, Hiinas ja paljudes teistes riikides, kus kasvatatakse kõrrelisi.

Mõned uurijad on leidnud keskaegsetest ja vanematestki ajaloolistest ürikutest ning suulisest rahvapärimusest teateid, mida võib tõlgendada kui kirjeldusi viljaringidest.

On levinud uskumus, et vähemalt osa viljaringide puhul on tegu Maa-väliste tsivilisatsioonide esindajate või teadusele seni tundmatute paranormaalsete jõudude tegevusega. Skeptikute arvates on viljaringide näol aga tegu pettuse, nalja või omalaadse maastikukunstiga.

Meedias on esinenud ülestunnistustega inimesed, kes kirjeldasid, kuidas nad nööri, laudade ja muu lihtsa varustuse abil kujundeid lõid.

Lisaks mainitud tekkepõhjustele on oletatud, et tegu on keeristuule toimega, keravälgu tegevusega, plasmakeeriste või satelliitidelt pärineva mikrolainelise kiirguse mõjuga.

Maiade kultuur tekkis Mehhiko lõunaosas, kust see levis Yucatani poolsaarele. Esimesed jäljed maiades pärinevad kolmanda aastatuhandest keskel eKr. Algselt olid nad põlluharijad, kõrgkultuur tekkis ajavahemikus 300-900 pKr. Siis ehitati Kesk-Ameerika selvasse (vihmametsa) linnu, kus kõrgusid võimsad kivist astmikpüramiidid ja laiusid ruumikad valitsejapaleed.

Maiade kalender algab 13. augustil 3114 eKr ja lõppeb 21. detsembril 2012 pKr.

Fotot vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles