„Suveaaria“ algab müsteeriumiga

, Pärnu Ooperi infojuht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimesena saab "Suveaarias" tutvuda helilooja Andrus Kallastu müsteeriumiga "Valgus ja vari".
Esimesena saab "Suveaarias" tutvuda helilooja Andrus Kallastu müsteeriumiga "Valgus ja vari". Foto: Indrek Aija

Pühapäeval, 12. juulil algab Pärnu Ooperi etendustesari “Suveaaria”.



Pärnu Vanalinna kooli õues (Nikolai 26) toimub 10. juulist 10. augustini neli erinevat etendust.

Festivali esimesel nädalal on võimalik näha Andrus Kallastu muusikal põhinevat müsteeriumi “Valgus ja vari“ ning eelmisel suvel esietendunud “Hullumisstseene kvaliteetooperitest” installatsioon-ooperite sarjast “Kataloog“.


Müsteerium „Valgus ja vari“

Müsteeriumis kõlavad ”Feroce” (1999), ”Stabat Mater” (1996) ja ”Anima mea” (2006). Stiililt Kallastu teise loominguperioodi teosed kõnelevad autori huvist muusika ja eri kunstiliikide ühendamise ning performance’i vastu.

Kallastu sõnutsi tajub ta “Valgust ja varju“ inimhinge monoloogina, milles otsitakse vastuseid elu suurtele küsimustele. Veidi teistsugusel kujul kõlas see kompositsioon 2008. aasta kevadel Pärnu Eliisabeti ja Tallinna Niguliste kirikus.

““Feroce” sündis klaveriteosena kümme aastat tagasi,“ meenutas Kallastu. ”Seadsin selle orelile, kui valmistasin 2000. aastal ette autorikontserti Tapiola kirikus. Sellel suvel lindilt kõlav versioon on salvestatud Pärnu kontserdimaja orelil.”

“Stabat Mater” soolohäälele on loodud ”Stabat Materi” tekstile. Seda lauljale üsna keerukaid ülesandeid püstitavat teost on esitanud Soome metsosopran Susanna Tollet. Sel korral laulab sopran Kai Kallastu.

“Anima mea” on lindilugu, mis sündinud traagilise sündmuse ajel reekviemina 2006. aasta sügisel.

“Heliloojal on päris raske oma teoseid iseloomustada,“ arvas Kallastu. ”Kas seda ongi nii väga vaja? Muusika peab kõnelema enda eest. Minu teosed on mullegi müsteerium: nad on sellised, nagu nad on, ja kohati näib, et minul on nendega küllaltki vähe pistmist. Olen pannud tähele, et valmis teosena on võtnud kuju ainult kõige võimsamad ja ilmutuslikumad ideed. Igas mõttes pole seda väge, mis motiveeriks selle mahukat väljatöötamist. Kui idee on aga elujõuline, tuleb sobiv vorm kuidagi iseenesest.”


Pärlid ooperitest ja mudamuusikateraapia


Installatsioon-ooperite sarja ”Kataloog” esimene etendus ”Hullumissteene kvaliteetooperitest” esietendus eelmisel suvel. Esitamisele tulevad pärlid belcanto-ooperite varamust: Bellini ooperist ”Puritaanlased” ning Donizetti ooperitest ”Lucia di Lammermoor” ja ”Anna Bolena”.

Uue ja senisest helgema näo on andnud tervikule kunstnik Pille Neeve ja koreograaf Kaspar Aus. Etenduse ettevalmistamisega on olnud seotud enamik Repoo-Ensemble’ist, laval näeme-kuuleme sopran Kai Kallastut ja flötist Leonora Palut.

Järgnevatel nädalatel tuuakse vaatajate ette eelmisel aastal esietendunud Hans-Gunter Locki muusikateatrietendus ”Mudamuusikateraapia laboratoorium“ ja uudsena installatsioon-ooperite sarja ”Kataloog“ etendus ”Armustseene kvaliteetooperitest”.

Pärnu Ooperi suvise programmi lõpetab luule ja muusika süntees ”Kahe ilu festival”, mille raames toimuvad õpikoda, luulemaraton, etnofuturistlik galakontsert, kõnekoosolek.

“Suveaaria” etendused toimuvad juuli- ja augustiõhtutel kell 22.30. Piletid hinnaga 100 krooni on müügil kohapeal pool tundi enne etenduse algust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles