Kontserdimajas etendub “Aida”

Karin Klaus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnusse tuuakse kaasa “Aida” väiksele lavale kohandatud versioon.
Pärnusse tuuakse kaasa “Aida” väiksele lavale kohandatud versioon. Foto: Leedu rahvuslik ooperi- ja balletiteater

Täna kell 19 etendab Leedu rahvuslik ooperi- ja balletiteater Pärnu kontserdimajas Giuseppe Verdi neljavaatuselist ooperit “Aida”.


Libreto autorid on Antonio Ghislanzoni, Camille du Locle ja August Mariette. Dirigeerib Martynas Staškus, lavastaja Jonas Jura-sas, kunstnik Adomas Jacovskis.



“Aida” valmis Verdil tellimustööna Kairo ooperimaja avamiseks 1871. aastal. Ooperi tegevustik viib meid Vana-Egiptusesse otse armukolmnurga keskmesse. Osalised on egiptlasest väepealik Radames (Oleg Kulko, tenor), edukalt Etioopia sõjakäigult orjastatuna kaasatoodud Aida (Sigute Stonyte, sopran) ja armukade vaarao tütar Amneris (Inesa Linaburgyte, metsosopran).



Homme kell 19 oodatakse muusikasõpru ooperipäevade traditsioonilisele galaõhtule. Kavas on saksa ooperihitid, maailma ooperiklassika ja saksapärane õhtusöök.



Dirigeerib Martynas Staškus, õhtut juhib Mart Mikk.



Leedu rahvuslik ooperi- ja balletiteater (asutatud 1920) on suurim professionaalne ooperi- ning balletikunsti arengule pühendatud teater Leedus. Tihti võõrustab teater riiklikke tseremooniaid ja festivale, nii ooperi- kui balletitrupp annavad pidevalt külalisetendusi Moskva Suures teatris, Riias, Peterburis, Varssavis. Tehakse tihedat koostööd külalisdirigentide, -lavastajate, -kunstnike ja -koreograafidega.



Martynas Staškus on lõpetanud Leedu muusikaakadeemia ooperi- ning orkestridirigeerimise erialal 1996. aastal ja on sellest ajast olnud Leedu rahvusooperi dirigent ja peadirigent. Staškus on dirigeerinud enam kui 30 ooperit ja balletti, samuti sümfoonilist ja kammermuusikat ning kooriteoseid, seisnud tunnustatud muusikakollektiivide ees, nagu näiteks Leedu riiklik sümfooniaorkester, Leedu muusikaakadeemia kammerorkester, Vilniuse kammerorkester.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles