Steve Jobs oli Apple'i arvutit luues LSD mõju all

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Steve Jobs: alguses pruukis LSD-d, hiljem tegi iPodi.
Steve Jobs: alguses pruukis LSD-d, hiljem tegi iPodi. Foto: Reuters / Scanpix

LSD avastaja Albert Hoffmann kirjutas 101 aasta vanusena Jobsile kirja, milles palus tema toetust LSDga seotud uuringutele.


Steve Jobs pole kunagi eriti häbenenud fakti, et ta tarvitas psühhedeelilisi aineid, muu hulgas ka LSD-d, kirjutab ajaleht Huffington Post. Apple'i rajaja on tunnistanud: «See kuulub kahe-kolme kõige olulisema asja hulka, mis mu elus on ette tulnud.»

Šveitsi keemik Albert Hoffmann sünteesis LSD rukki tungalterast 1938. aastal. Olles juba 101-aastane, kirjutas teadlane Steve Jobsile kirja, mis alles nüüd päevavalgust nägi. Kiri sai avalikuks Hoffmann lähedase sõbra, Rick Doblini kaudu.

Käsitsi kirjutatud tekst ise oli lühike:

«Lugupeetud mr Steve Jobs!

Teid tervitab Albert Hoffmann. Ma olen ajakirjanduse vahendusel aru saanud, et LSD pakkus Teile loomingulist tuge nii arvutite konstrueerimisel kui ka isiklikel psüühilistel rännakutel. Ma olen väga huvitatud sellest, kuidas on LSD tarvitamine Teid aidanud.

Kirjutan Teile nüüd, kohe pärast oma 101. sünnipäeva, et paluda Teie toetust Šveitsi psühhiaatri dr Peter Gasseri LSD-ga seotud uuringutele. Dr Gasseri töö tegeleb eluohtlikke haigustega seotud ängistusega. See oleks viimase 38 aasta jooksul esimene LSD-ga seotud psühhoteraapiline uurimus.

Ma loodan, et te aitate mu «murelapsel» saada «imelapseks».

Siiralt Teie Albert Hoffmann»

Doblin ütleb, et pärast seda kirja oli tal Jobsiga sisukas vestlus, kuid uuringute toetamisest ei saanud siiski asja.

Steve Jobs polnud muidugi ainuke mees arvutimaailmas, kes psühhedeelikume kasutas. New York Timesi tehnoloogiareporter John Markoff kirjeldab oma raamatus «Mida ütles Unihiir: kuidas 60ndate aastate alternatiivkultuur vormis personaalarvuti» arvukalt teadlasi, kes inspiratsiooni saamiseks teadvust mõjutavaid aineid manustasid.

Apple'i tunnuslause «Think different» tähandab ju «mõtle teisiti».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles