Lihula mõisas avatakse tippgraafikute näitus

Veste Roosaar
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lihula mõis.
Lihula mõis. Foto: http://muuseum.lihula.ee

Lihula mõisas avatakse 16. juulil seitsme tippgraafiku näitus, väljapanek on osa Lihula muusikapäevade üritustest.


Näitusel osalevad Kalle Berg, Annika Dahlsten, Matti Hintikka, Kuutti Lavonen, Elina Sipilä, Kaisu Sirviö Soomest ja Niels Haukeland Norrast. Kunstnike ühiseks nimetajaks on litograafia, kuigi Kuutti Lavonenilt on näitusel ka teistsugust graafikat.



Lihula mõis pakub näitusele kultuuriajalooliselt igati väärikad raamid. Litograafilised lehed sulanduvad vana mõisa kiviseintele harmooniliselt. Näitus on avatud kuni 6. augustini ja siirdub pärast Tallinna.



Litograafia on 18. sajandi lõpul leiutatud lametrükitehnika, kus trükiplaadiks poorne lubjakivi. Praegusel ofsettrüki ja digitaalse tehnika ajastul on vaid väheseid, kes valdavad vana litograafiat.



Näitusel esinevad kunstnikud kasutavad oma kunsti vahendina litokivi, sest litograafiat peetakse algupäraseks graafikaks ja tõmmiste tegemine toimub suures osas ikka veel käsitööna. Ennekõike on siin trükijälg toonirikkam ja värvigammalt intensiivsem kui ofsettrüki puhul.



Näituse tööd on trükitud Helsingi Kivitrükikojas (Helsingin Kivipaino). 2001. aastal tööd alustanud trükikoja peamine eesmärk on elustada ja elus hoida vana traditsioonilist kunstiliiki. Aastate jooksul on trükikoja tegevus laienenud ning praegu töötab see avatud töötoana, kus kõik seda meetodit valdavad kunstnikud võivad töötada iseseisvalt. Matti Hintikka ja Kalle Berg pakuvad kunstnikele tõmmiste tegemise teenust ja korraldavad kursusi litograafiahuvilistele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles