Mormoonide ususekti lapsi ootab ees kultuurišokk

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mormooni sektilt ära võetud lapsed paigutatakse lastekodudesse elama
Mormooni sektilt ära võetud lapsed paigutatakse lastekodudesse elama Foto: AP / Scanpix

USA Texase mormoonide usulahu lapsi võib ees oodata kultuurišokk.

Mormoonidelt lasteahistamisjuhtumite tõttu äravõetud 473 last paigutatakse elama lastekodudesse, kirjutab AFP.

 

«Lapsi ja noori ootab ees kultuurišokk, sest oma senise elu on nad veetnud muust maailmast eraldatuna. Mormoonid elavad 19. sajandil kehtinud reeglite järgi,» sõnas juhtumi üks uurijatest.

 

Tema sõnul pole need lapsed kunagi tavakoolis käinud, vaid ainult kodust õpetust saanud. Lapsi on toidetud mormoonide farmides kasvatatud saadustest. Nende päevaplaani kuulus ka kaks korda päevas koos perekonnaga palvetamine. Mormoonilaste rõivad on sellised, mida kanti 19. sajandi lõpul.

 

Ametnike sõnul on lapsed viisakad ja heade käitumistavadega.

 

«Peame hoolitsema selle eest, et lapsed ei satuks uues keskkonnas kiusamise ohvriks. Esialgu on nad lastekodus teistest lastest eraldatud, et neil oleks kergem uue ümbruskonnaga kohaneda. See peaks ka kultuurišokki natuke leevendama,» leidsid ametnikud.

 

Juhtumiga tegelev advokaat Susan Hays lausus, et probleeme võib tekkida, sest need lapsed ja noored astuvad 19. sajandist otse 21. sajandisse.

 

«Meie eesmärgiks pole neid muuta. Tahame neid ainult ärakasutamise eest kaitsta. Me ei soovi, et nad tänapäeva massikultuuri ja muud uued asjad liiga kiiresti omaks võtaks,» lisas lastekaitse esindaja Shari Pulliam.

Lastekodudesse paigutatavate laste vanus on poolest aastast kuni 17 aastani.

Amenike kinnitusel võivad osa vanematest oma lapsed tagasi saada, kui nad usulahu juurest lahkuvad ja tänapäeva maailmas uut elu alustavad.

 

Mormoonide lasteahistamisjuhtumite uurimine käivitati peale seda, kui üks naine kaebas võimudele, et 50-aastane mormoon on abiellunud alaealise tüdrukuga, kes kohe rasedaks jäi.

 

Lasteahistamise juhtumid leidsid aset mormoonide ususektile kuuluvas rantšos, asub San Antoniost paarisaja kilomeetri kaugusel loodes Eldorado linnakese lähedal. Selles tegutsesid Jeesuse  Kristuse viimsepäeva pühakute kiriku fundamentalistid, kes on end prohvetiks kuulutanud Warren Jeffsi mõju all.

Jeffs ise mõisteti aga juba mullu novembris Utah osariigi kohtus kümneks aastaks vangi vägistamisele kaasaaitamise eest, kuna ta sundis 14-aastast tüdrukut abielluma omaenda 19-aastase nõoga. Samasuguste kokkuleppeabielude pärast ootab teda kohtuprotsess ka Arizonas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles