Kohtuotsus ähvardab ööklubide omanikku pankrotiga

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PM/SCANPIX

Harju Maakohus mõistis ööklubide Parlament, Panoraam ja Papillon omanikult Eesti Esitajate Liidu ja Fonogrammitootjate Ühingu kasuks välja ligi 700 000 krooni.


Need klubid kuuluvad OÜ Promenumile, mille juhatuse esimees Aivar leping nendib: «Kui tänasel päeval või lähema pooleteise aasta jooksul peataks sisse nõutama ligi 700 000 krooni, siis oleks Promenum pankrotis. Loomulikult kaebame otsuse edasi!» Kohtuvaidluse põhjustas nn õiglase tasu printsiip, mida hinnatakse ööklubi suuruse ning lahtioleku päevade järgi.

«Ööklubisid on kahte sorti: ööklubid, mis kuuluvad hotellide juurde ja pakuvad lisateenust hotelliklientidele ning iseseisvad ööklubid (Panoraam, Parlament, Papillon jpt), mille eesmärgiks on teenida kasumit. Seda erinevust on aktsepteerinud ka Eesti Autorite Ühing,» seletas Leping, põhjendades, miks ei saa kõigi klubide käest sama mõõduga raha küsida.

«Õiglase tasu aluseks ei saa olla ööklubi suurus. Meie pakkusime välja variandi, et tasu arvutataks külastajate arvu järgi. See ei rahuldanud EFLi ja EEÜ esindajaid. Tegime ka teise pakkumise Eesti Ööklubide Liidu nimel, et õiglase tasu aluseks oleks 60% Eesti Autorite Ühingule makstavast tasust,» kaitses Leping Promenumi seisukohta. Tema sõnul ongi mujal maailmas on õiglase tasu arvutamise aluseks 50-70% Autoriteühingule makstavast tasust.

«Meie arust ei ole kohtu pädevuses õiglase tasu määramine. Õiglane tasu on tasu, mis lepitakse kokku poolte vahel, pooltevaheliste läbirääkimiste teel või kasutades vahendajat,» põhjendas Leping Promenumi soovi Harju maakohtu otsuse vastu apellatsioonikaebus esitada. Leping jääb seisukohale, et Promenum on alates 2004. aastast maksnud EFÜle ja EELile enda arvates õiglast tasu.

Esitajate Ühing ja Fonogrammitootjate ühing käivad kohtu ka eraraadiote omanikfirmadega. Viimased pakkusid EEÜle ja EFLile 62,5% Eesti Autorite Ühingule pakutavast tasust, kuid nimetatud organisatsioonid ei ole selle summaga nõus.

Kohtusaaga jätkub.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles